Çocuklarda gelişen birçok hastalığın belirtilerini tespit etmek oldukça zordur, bunlardan biri de Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu'dur. Sağlık uzmanlarına göre bu, çocuklukta başlayan ve yetişkinliğe kadar geçmeyen bir nörogelişimsel bozukluktur. Böyle bir durumda belirtilerin yanlışlıkla da olsa göz ardı edilmemesi gerekir.
DEHB NEDİR?
Sağlık uzmanlarına göre dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu hastanın dikkat etme becerisini etkiliyor. Bu durum çocuklarda beyin ve sinir sisteminin gelişimini olumsuz etkiler ve çocukların beyni yavaş çalışmaya başlar. Bu sorun çoğunlukla çocuklarda görülür ancak nadiren de olsa yetişkinlerde de görülür.
DEHB’NİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Odaklanmakta zorluk
Öfke, sinirlilik, huzursuzluk
Konsantre olamamak
Kafa karışıklığı
Sık ruh hali değişiklikleri
Unutma sorunu
Huzursuzluk
DEHB'NİN NEDENİ NEDİR?
DEHB sorununa genetik, sağlıksız beslenme alışkanlıkları, beyin hasarı veya doğumdan sonra beynin düzgün gelişmemesi neden olabilir. Bunun dışında eğer çocuk doğumdan önce doğmuşsa, düşük doğum ağırlığına sahipse veya çocukta epilepsi sorunu varsa bu sorun ortaya çıkabilmektedir.
DEHB'NİN TEDAVİSİ NEDİR?
Bunu önlemek için çocukla sürekli konuşun ve çocuğa konuşma terapisi uygulayın. Bunun dışında çocuğun düzenli aktivitelerine de odaklanın. Ayrıca günlük rutinlerinin bir listesini de yapabilirsiniz. Aynı zamanda çocuğunuzun seçimlerini överek, yaratıcı çalışmalar yapmasını sağlayarak ve çocuklara danışmanlık yaparak belirtilerini azaltabilirsiniz.