Sosyal Medya Uzmanı Deniz Unay/Analiz

Deep Web internetin karanlık ağıdır. Arama motorlarıyla erişilemeyen özel bir ağ. Yasa dışı verilerden, güvenlik açıklarından ve bazı özel nedenlerden dolayı bu sitelere ulaşılamaz. Bu karanlık dünyaya girebilmek için özel tarayıcılar kullanmak gerekiyor. Deep web şu an kullandığımız verilerden çok daha fazla veriye sahip olduğu düşünülüyor. Tabi ki bu verilerin büyük kısmı cinayet görüntüleri, ele geçirilmiş tanınmış kişilerin görüntüleri veya bilgileri, yasa dışı silah, çalıntı kredi kartı bilgileri, tecavüz ve cinayet yayınları gibi ahlaki ve yasal olmayan verilerdir.

Peki, Deep web’e girmek suç mu?

Peki, Deep web’e girmek suç mu? Deep web’i kullanmanın suç olduğunu söyleyen herhangi bir yasal durum yok fakat şu bilinmeli ki bu boyutun %95’i illegaldir yani illegal bir işe bulaşma ya da tuzağa düşme ihtimalimizin olduğunu aklınızdan çıkarmamanız gerekiyor. Deep web’in para birimi bitcoindir.

DEEP WEB’E GİRME

Deep web’e girmek ancak özel tarayıcılarla oluyor. Bu tarayıcılar yazılımla giren kişinin IP’sini maskeliyor ve takibi imkânsız hale getiriyor. Bu noktada birçok kişi kendisinin ve verilerinin internet ortamında takip edildiğini düşündükleri için bu alanı kullanarak internet ortamında rahatça gezinip istediklerini yapabildiklerine inanıyorlar. Bu tarayıcıların destekçileri Amerikan National Science Foundation ve ABD Dışişleri Bakanlığı’dır. Çünkü bu tarayıcıların amacı dijital çağın şifreleme makinesi olup ABD’nin internet üzerindeki istihbaratını korumaktır.

İnsana zarar veriyor!

Deep web illegal bir yer olmasının yanında birçok kişinin kendini güvende hissettikleri ya da saklandıkları alanlar olarak görünse de tehlikeli boyuttaki suçların, illegal yapıların olduğu korunaksız yerlerdir. Ayrıca birçok tehlikeli oyunun örneğin, Mavi Balina gibi bu Deep web’ten yayılıp insanlara zarar verdiğini unutmayalım.

KULLANMANIN SIKINTILARI

Deep web’i kullanmanız birçok sıkıntıya sebep olabilir, bilgisayara virüs bulaşabilir ayrıca yapacağınız işlemler esnasındaki bir paylaşımınızdan sonra hacker’lar adresinizi bulabilir ve size bazı suçları yıkabilirler. Burada milyonlarca işe yarar bilgi varken, tehlike saçan program, belge ve virüsler de vardır. Özellikle Deep web olarak tabir edilen bölgede milyonlarca tehlikeli içerik vardır.

Deep web katmanları

Bu karanlık dünya bazı katmanlardan oluşmaktadır bunları kısaca şöyle sıralayabiliriz, 1. Katman; (Surface web) Sosyal ağlar, haber siteleri ve Google’ı kullanarak giriş yapmış olduğunuz tüm siteler. 2. Katman; (Bergie web) Arama motorları ile erişemeyeceğiniz web içerikleridir. FTP serverler, yetişkin (+18) içerikler bu seviyede yer alır. Arama motorları ile bu içeriklere ulaşmanız neredeyse imkânsızdır, çünkü ya arama engeli almışlardır ya da sırada en sona atılmışlardır. 3. Katman; (Deep web) Proxy seviyesi, bu Seviye iki gruba ayrılır; ilk grupta yer alan proxy ile erişilebilen siteler, 2. grup ise onion uzantısına sahip olmayan ancak arama motorları tarafından engellenmiş, illegal içeriğe sahip her türlü sitenin olduğu yer. 4. katman; (Charter web) Gizli şirket ve piyasa bilgileri, önceden belirlenmiş bahis sonuçları, milyar dolarlık satışlar, dünyaca ünlü silah kaçakçıları, tank-füze-savunma sistemi satışları, yasaklanmış filmler-videolar-kitaplar-müzikler, üst düzey görevlerde bulunan devlet casusları, önemli ses kayıtları, paralı askerler, paralı ordular, paralı özel timler vb. bu katmanda yer alır.

SUÇUN EN BÜYÜK BOYUTLARI BURADA

İnternetteki kullandığımız arama motorları tüm internet dünyasının sadece %10’luk kısmını oluşturuyor geriye kalan %90’lık kısmı Deep web olarak adlandırdığımız karalık kısımda bulunuyor. Bu karanlık kısım bizlerin kullandığı internetin daha alt boyutlarıdır. Kuralların, kanunların ya da yasakların olmadığı sınırsız bir alan demek mümkündür.

Şimdi böylesine karanlık bir ortamda suç anlamında aklınıza neler geliyorsa, hemen hemen hepsinin döndüğü yer burası. Hatta kaçılan insanların satıldığı pazarlar, uyuşturucu ve öldürücü maddenin satıldığı alanlar, kiralık katillerin cirit attığı bir dünyadır.

Sosyal Medya Uzmanı Deniz Unay/Analiz

Editör: Haber Merkezi