D vitamini noksanlığı belirtileri, anlaşılması hakkında detaylar aktarılırken, kuvvet kaybı, kemik ağrısı, genel yorgunluk gibi problemlerin semptomlar olduğuna, bağışıklık sisteminde D vitamini eksikliği ile yaşanan dirençsizliğin hastalıkları çok sık ve kolay kapma etkisi doğurması sonucunda anlaşıldığına değinilir.

Şiddetli D vitamini eksikliği, çocuklarda yanlış büyüme paternleri, kaslarda güçsüzlük, kemiklerde ağrı ve eklemlerde şekil bozuklukları olarak ortaya çıkan raşitizm hastalığına neden olur. Bu çok nadirdir. Bununla birlikte, D vitamini eksikliği olan çocuklarda kas güçsüzlüğü veya ağrılı ve ağrılı kaslar da olabilir.

D vitamini eksikliği yetişkinlerde o kadar belirgin değildir. İşte D Vitamini Eksikliği Belirtileri:

Yorgunluk. Kemik ağrısı. Kas zayıflığı, kas ağrıları veya kas krampları. Depresyon gibi ruh hali değişiklikleri.

D Vitamini Eksikliği Nedir?

D vitamini noksanlığı, sağlıklı bir vücuda ve bağışıklık sistemine sahip olmak için yeterli D vitaminin alınamadığı anlamına gelir. Vücutta birden farklı işlevin yerine getirilmesi için kullanılan D vitaminin eksikliğinde, kemiğin yapı taşlarından biri olan kalsiyumun vücutta emilimi gerçekleşemez.

Sinir sisteminin sağlıklı çalışabilmesi, kasların görevlerini devam ettirmesi, bağışıklık sisteminin hastalıklar ile savaşabilmesi için D vitaminin güneş ve gıdalardan alınması gerekir. Belirli koşullarda cilt D vitamini kendisi üretmekte zorlanır. Bu gibi bir problemde ise ne kadar güneş ışığı alımı yapılsa da D vitamin oranı vücuda yeterli gelmez. Diğer yandan güneş altında çok vakit geçirilmesi ise başla rahatsızlıklara sebep verir. D vitamini üretemeyen cilt problemlerinde uzman hekimlerin önerdiği D vitamin ilaçları takviye olarak alınır.

D Vitamini Eksikliği Nedenleri Nelerdir?

D vitamin eksikliği sebepleri şu şekilde sıralanır:

Yeterli şekilde güneş ışığı almama,

Kapalı alanda çok vakit geçirmek ve güneş altında devamlı olarak yüksek faktörlü koruyucu krem kullanmak, Yoğun diyet programlarında takviye D vitamini almama, Obezite problemi yaşama, Gebelik sırasında D vitamini ihtiyacının yüksek oranda artışı, Koyu tenli bireylerde güneş altında ten renginin daha da koyulaşması, Cildin yaz aylarında sürekli kumaş altında kapalı tutulması, Güneş ışığından kısıtlı sürede yararlanılan coğrafyalarda yaşanması, Yaş ilerledikte incelen cildin daha az D vitamini üretmesi, Anne tarafından emzirilen bebeklere, uzmanlarca verilen D vitamin takviyelerinin alımının ihmali,

Bu sebeplere bağlı olarak D vitamini eksikliği oluşur. Bu eksikliğin görülmesi halinde uzman hekimlerce önerilen takviye D vitamini alınmalı ve güneş altında daha uzun zaman geçirilmelidir.

D Vitamini Eksikliğinden Nasıl Korunur?

D vitamini eksikliğinden korunmak hakkında detaylar şu şekilde sırlanır:

Uzman hekim müdahalesinde diyetle beraber D vitamin takviyesi alınarak,

Ciltten sentez ile güneş ışığından, uzun süre maruz kalmamaya dikkat ederek yararlanılarak, Mantar, Ton Balığı, Süt, portakal suyu, Yumurta, tahıl, karaciğer tüketerek, D vitamin eksikliğinin önüne geçilir.

D vitamini bakımından zengin olan organik gıdaların, özellikle balık çeşitlerinin tüketilmesi ile Ve güneş ışığından verimli yararlanma yöntemi izlenerek vücudun ihtiyacı olan D vitamin karşılanır.

D Vitamini Eksikliği Tedavi Yöntemleri Neler?

D vitamini eksikliği tedavi yolları şu şekilde sırlanır:

Tedaviler enjeksiyon ile veya ağızdan alınan D vitamin kapsülleri ile yapılır. Yaşa ve eksikliğin şiddetine göre uygun tedavi uzman doktorca belirlenir. Enjeksiyon her gün ilaç alımından hoşlanmayan hastalar için tercih edilen bir yöntemdir. Tek dozluk ilaç enjeksiyonu ile 6 aylık D vitamin ihtiyacı karşılanır. Ağızdan alınana ilaç tedavileri kapsamında ise günlük, haftalık ve aylık ilaç alımları çerçevesinde 6 ay süre ile tedavi önerilir. Tedavi kapsamında organik yağlar içeren gıdalar ile birlikte ilaç alımı yapılır. Yağlı bir gıda ile birlikte tüketilen D vitamin ilaçları, bu tedavi yöntemi kapsamında normalde % 32 oranında daha yüksek emilim ile vücuda kazandırılır.

Bu tedavi yöntemleri kapsamında 6 aylık süre çerçevesinde D vitamini takviyesi gerçekleştirilerek, D vitamini eksikliği problemi giderir.

Editör: Haber Merkezi