Yaban hayatı köprüsü, belgeselleri aratmayan görüntüler sundu Yaban hayatı köprüsü, belgeselleri aratmayan görüntüler sundu

Tuğçe Huy - Muhabir

"Büyük Atlantik Sargassum Kuşağı", Batı Afrika'dan Meksika Körfezi'ne kadar uzanan muazzam bir kahverengi alg patlamasıdır. Dünyanın en büyük deniz yosunu bitkisi olarak kabul edilen bu tabaka, yaklaşık olarak 20 milyon ton ağırlığındadır ve uzaydan dahi görülebilir.

Genellikle zararsız olan deniz yosunları, balıklar için yaşam alanı oluşturmak ve karbondioksiti emmek gibi faydalı işlevlere sahiptir. Ancak, ABD'nin iki katı genişliğindeki bu sargassum tabakası, okyanus akıntıları nedeniyle karaya sürüklenerek sahillerde ciddi hasara yol açabilir.

Çürümüş Deniz Yosunu Tabakası Tehlike Saçıyor Sahilde 8 Bin Kilometrelik Bela  2

Son 10 yılda bilim insanlarını endişelendiren Sargassum Kuşağı'nın artışı, bu yıl özellikle dikkat çekicidir. Florida Atlantic Üniversitesi'nden Brian LaPointe, Key West'teki plajların genellikle temiz olmasına rağmen, bu yıl alglerle kaplı olduğunu belirtiyor.

Güney Florida Üniversitesi'nden Brian Barnes, deniz yosunu tabakasının her yıl boyut olarak büyüdüğünü ve bu yıl rekor seviyelere ulaşabileceğini söylüyor. Deniz yosununun olumsuz etkileri arasında kıyı ekosistemlerinin tahrip olması, mercanların zarar görmesi, vahşi yaşamın etkilenmesi, altyapının tehdit altında olması ve hava ile su kalitesinin düşmesi yer alıyor.

Çürümüş Deniz Yosunu Tabakası Tehlike Saçıyor Sahilde 8 Bin Kilometrelik Bela  3

2019'da yapılan bir çalışma, ormansızlaşma ve gübre kullanımının, deniz yosunu tabakasının endişe verici büyüme hızından sorumlu olabileceğini öne sürüyor. Ayrıca, karaya vuran deniz yosunu çürürken belirgin bir çürük yumurta kokusuna neden olur ve bu da Meksika ve Florida'da turizm için büyük bir sorun teşkil eder.

Meksika'daki oteller ve tatil köyleri, sargassumu temizlemek için yılda milyonlarca dolar harcıyor ve sahilleri temiz tutmak için işçi çalıştırıyor.

Editör: Tuğçe Huy