Konuşmasında Afrika kıtasının zenginliklerini sömüren emperyalist devletlere mesaj gönderen Erdoğan, Türkiye’nin Afrika’da yaşanan sorunlara bakışının, kıtayla ilgilenen diğer ülkelerin çoğundan farklı olduğunu vurguladı. “Barış için paylaşım mesajını tüm insanlığa ulaştırmak istiyoruz” ifadelerini kullanan Erdoğan, Türkiye’nin tarihinde sömürgecilik utancı olmadığını söyledi. Türkiye’nin Afrika’ya yaklaşımının, ne doğal kaynak ne beşeri kaynak ne de başka herhangi bir çıkar kaygısı esasına dayanmadığının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünya genelinde elektrikten mahrum olan 1,1 milyar insanın 650 milyonunun Sahra Altı Afrika’da yaşadığını kaydederek, “Dünyanın kuzeyi zenginlik ve refah içinde yaşarken, güneyi en temel ihtiyaçlarını karşılamakta sıkıntı çekiyor. Bölgedeki durumun aciliyeti nedeniyle çalışmalarımızı burası üzerinde yoğunlaştırdık” dedi.

“Üçüncü nükleer santral projesi için arayış içerisindeyiz”

Konuşmasının bir bölümünde Türkiye’deki nükleer enerji çalışmalarına da yer veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce Rusya ve Japonya ile Güç Santrali Projesi konusunda anlaşma yapıldığını hatırlatarak, “Şimdi de üçüncü nükleer santral projesini hayata geçirmenin arayışı içerisindeyiz. Zira ileri teknoloji noktasında, bizim ciddi bir enerji potansiyeline ihtiyacımız var. Hedefimiz, önümüzdeki yıllarda elektrik üretimimizin yaklaşık yüzde 10’unun nükleer enerjiden karşılanmasıdır” dedi.

Öte yandan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, enerji kaynaklarının siyasi olarak istikrarın sağlanamadığı coğrafyalarda yoğunlaştığını dile getirdi. Bölgesel istikrar ve barışı öncelemeyen hiçbir insiyatifin kalıcı ve sürdürülebilir olacağına inanmadıklarını vurgulayan Albayrak, “Bu kaynakların güvenli bir şekilde taşınması da büyük önem arz ediyor. Türkiye, Batı ile Doğu’yu buluşturarak doğal kaynakların sorunsuz bir şekilde bölge coğrafyasına ulaşmasında önemli bir rol oynuyor. Türkiye olarak tüm politikalarımızda temel kaygımız küresel barış ve istikrar sağlanması. Enerji alanında da politikalarımızı oluştururken enerjiyi yapıcı bir enstrüman olarak kullanmayı amaçlıyoruz. Uluslararası projelerin bölgesel huzur çıtasını yükseltmek için bir fırsat olacağına inanıyoruz.” diye konuştu.

“1,1 MİLYAR İNSAN ELEKTRİKTEN MAHRUM”

Enerji sorunu çözülmeden, kalkınma, yatırım, büyüme, sağlık, beslenme ve ısınmadan bahsedilmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Erdoğan, “Dünya genelinde elektrikten mahrum olan 1,1 milyar insanın 650 milyonu Sahra Altı Afrika’da yaşıyor. Dünyanın kuzeyi zenginlik ve refah içinde yaşarken, güneyi en temel ihtiyaçlarını karşılamakta sıkıntı çekiyor. Bölgedeki durumun aciliyeti nedeniyle çalışmalarımızı burası üzerinde yoğunlaştırdık.” dedi.

“TÜRKİYE’DE CİDDİ YATIRIM POTANSİYELİ VAR”

Türkiye’de enerjinin her alanında ciddi bir yatırım potansiyeli bulunduğuna dikkati çeken Erdoğan, “Bunun için tüm enerji şirketlerini ülkemizde yatırım yapmaya davet ediyoruz. Türkiye’ye güvenen, ülkemize yatırım yapan asla pişman olmamıştır, bundan sonra da pişman olmayacaktır.” diye konuştu.

“UMARIM ASİL DURUŞUNUZ BİRİLERİNE ÖRNEK OLUR”

Erdoğan, FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimini sonrasında düzenlenen zirveye katılımın yoğunluğuna işaret ederek, “Hain terör eyleminden 3 ay sonra bu kongre vesilesiyle İstanbul’a gelerek ülkemize, milletimize, demokrasimize destek vermiş oldunuz. Şahsım, milletim adına teşekkür ediyorum. Umarım sizlerin bu asil duruşunuz hâlâ Türkiye’ye açıkça destek vermekten imtina eden, hâlâ darbeci teröristleri bahane ederek bize insan hakları ve demokrasi dersi vermeye kalkan birilerine örnek olur.” dedi.

“Kalleş saldırıların başarıya ulaşma imkanı asla yoktur”

Türkiye’nin, tüm terör örgütleriyle mücadele edecek imkana ve kararlılığa sahip olduğunu bildiren Erdoğan, “Ülkemizin birliğini, bütünlüğünü, huzurunu hedef alan bu kalleş saldırıların (terör saldırıları) başarıya ulaşma imkanı asla yoktur ve olmayacaktır. Bu saldırılar, güvenlik güçlerimizin başarılı operasyonları neticesinde, hareket alanları her geçen gün daralan terör örgütünün son sesini duyurma çabalarıdır.” diye konuştu.

“Musul’da ufka bakan çocuk özgürce hayal kurabilmeli”

Zirve katılımcılarına, Suriye’de barışın temini için çağrıda bulunan Erdoğan, şunları kaydetti:

“Suriye’ye, Irak’a, Ortadoğu’ya huzur ve barış getirmek için gelin el ele verelim. Halep’teki küçük bir çocuk şöyle ufka baktığında içi umutla dolmalı ancak bugün Halep’te ufka bakan çocuklar sadece helikopterlerin ve uçakların kendilerini hedef alan bombalarını görüyor. Musul’da ufka bakan bir çocuk, özgürce gelecek hayalleri kurabilmeli ancak bugün Musul’daki çocuklar ufka baktıklarında sadece DAEŞ zulmüyle, DAEŞ sonrası maruz kalma korkusu yaşadıkları mezhepçilik tehdidinin mukayesesini yapabiliyor. Bunun için biz diyoruz ki; Suriye’de çatışmaların durması ve insani yardımların hiçbir kısıtlama olmadan ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için gelin hep birlikte gayret sarf edelim. Musul’un, hem DAEŞ tehdidinden hem mezhepçilik baskısından kurtarılabilmesi için gelin birlikte mücadele edelim. Kongremizin temasında ifade edildiği gibi gelin barış için elimizdeki imkanları en iyi şekilde kullanalım, gelin yeni ufukları hep birlikte kucaklayalım.

Editör: Haber Merkezi