Hattuşa Ören Yeri, Anadolu'nun ilk medeniyetlerinden Hatti ve Hititlerin kültürel mirasını barındırıyor ve milattan önce 6000'lerden izler taşıyor. UNESCO "Dünya Kültür Mirası" ve "Dünya Belleği" listesine dahil olan Hattuşa, Çorum'un 80 kilometre güneybatısındaki Boğazkale'de, 7 kilometre surla çevrili, 2 kilometrekarelik bir alana yayılmıştır.

1906'dan bu yana devam eden kazılarda bu antik kentin 8 bin yıllık geçmişi ortaya çıkmıştır ve buradaki mimari eserler ziyaretçilerini zamanda bir yolculuğa çıkarır. Hattuşa, Hitit medeniyetine yaklaşık 450 yıl başkentlik yapmıştır ve arkeolojik kazılar 118 yıldır sürmektedir.

Dijital Sanatın Yükselişi: NFT ve Sanat Dünyasına Etkileri Dijital Sanatın Yükselişi: NFT ve Sanat Dünyasına Etkileri

"Burada yapılan kazılar benzersiz bir arşiv niteliğinde"

Alman Arkeoloji Enstitüsü'nden Prof. Dr. Andreas Schachner, 2006'dan bu yana yürütülen kazılara farklı ülkelerden bilim insanlarının katıldığını belirtmiştir. Schachner, Hattuşa'nın başkentlik geçmişinin ve 8 bin yıllık tarihi nedeniyle kazıların benzersiz bir arşiv oluşturduğunu vurgulamaktadır.

Kazılarda sürprizler yaşandığını belirten Schachner, "Boğazköy'de her yıl sizi neyin beklediğini bilmiyorsunuz. Bu yıl henüz bir sürprizle karşılaşmadık ama sezon devam ediyor" demektedir. Çalışmalar genellikle Hitit dönemine odaklanmakta ve kazılar Hattuşa'nın kuzeybatısındaki Büyük Kale, Saray ve Yukarı Şehir'in batı yamacında yoğunlaşmaktadır.

"Hattuşa, milattan önce 6 binde başlayarak bugüne kadar iskan edilmiş"

Schachner, iki yıl önce Yerkapı'da bulunan hiyeroglifler ve Demir Çağı'na ait bulunan sikke gibi keşiflerin, dönemin sosyal ve kültürel yapısına dair önemli bilgiler sağladığını ifade etmektedir. Hattuşa, milattan önce 6000 yılından bugüne kadar sürekli olarak iskan edilmiştir. Her yeni buluntu, geçmişe dair yeni değerlendirmeler yapmamızı sağlamakta ve bölgedeki insanların yaşam tarzı, tarım, hayvancılık ve kültürleri hakkında kıymetli bilgiler sunmaktadır.

Sonuç olarak, Hattuşa, Hitit döneminin öne çıktığı, tarihi verilerle dolu eşsiz bir arşiv niteliğindedir.

Kaynak: AA