Endekste üst sıralarda yer alacak kadar güçlü önlemler alan bir ülke olmadığı için ilk üç sıra boş bırakıldı.  

Danimarka, iklim politikalarında "yüksek performans" derecesi alan tek ülke olarak dördüncü sırada yer aldı. Ancak bu bile birinci sıraya çıkmak için yeterli görülmedi. Danimarka’yı Hollanda ve bu yıl büyük bir sıçrama yapan Birleşik Krallık takip etti.  

CCPI raporunda, 64 ülkenin %61’inin son beş yılda yenilenebilir enerji kullanımını artırdığı belirtilirken, 20 ülkenin hâlâ "düşük" veya "çok düşük" seviyede değerlendirildiği ifade edildi. Ayrıca, yenilenebilir enerji kullanımındaki eşitsizliklerin artış göstermesi "endişe verici bir trend" olarak nitelendirildi.  

Karbon Piyasalarına Yönelik Şüpheler Artıyor

Karbon piyasalarının iklim finansman hedeflerinde rol oynamasına yönelik artan bir huzursuzluk gözlemleniyor. COP29’un düzenlendiği alanda küçük ama etkili bir protesto düzenleyen aktivistler, "Bizi satamazsınız!" ve "Bizi kandıramazsınız!" sloganlarıyla karbon piyasalarının gerçek bir çözüm sunmadığını dile getirdi.  

İşgalci İsrailliler Batı Şeria'da Filistinlilerin araçlarını kundakladı İşgalci İsrailliler Batı Şeria'da Filistinlilerin araçlarını kundakladı

Friends of the Earth International adına zirveye gözlemci olarak katılan Kirtana Chandrasekaran, karbon dengeleme mekanizmalarının yalnızca emisyonların yer değiştirmesine yol açtığını, gerçek bir azaltım sağlamadığını belirtti.  

Ev sahibi Azerbaycan, COP29’un başında küresel bir karbon piyasası için kurallar üzerinde anlaşma sağlasa da müzakerelerin daha fazla ilerlemesi için siyasi düzeyde tartışmaların sürmesi gerektiği ifade ediliyor.  

Arjantin Paris Anlaşması’ndan Çıkmayacak

Arjantin, zirvenin üçüncü gününde temsilcilerini geri çekerek dikkatleri üzerine çekmişti. Bu hareket, ülkenin yeni iklim inkârcı başkanı Javier Milei’nin Paris Anlaşması'ndan çekileceği spekülasyonlarına yol açmıştı. Ancak Dışişleri Bakanı Gerardo Werthein, Arjantin’in anlaşmadan çekilmeyeceğini, yalnızca bazı maddeleri yeniden değerlendirdiklerini belirtti.  

İklim Finansmanında Son Durum

COP29'un sonuna yaklaşılırken, iklim finansmanı konusunda henüz net bir anlaşmaya varılmış değil. Müzakerelerde 200 ila 300 milyar dolar arasında bir finansman hedefi değerlendiriliyor. Ancak bu rakam, gelişmekte olan ülkelerin ihtiyaç duyduğu yıllık trilyonlarca doların çok altında.  

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, G20 liderlerine seslenerek COP29’un başarısının büyük ölçüde onların ellerinde olduğunu hatırlattı.  

Zirve, iklim değişikliğiyle mücadelede kritik öneme sahip finansman ve politikaların belirlenmesi açısından dönüm noktası olabilir.

Kaynak: Haber Merkezi