AB İklim Komiseri Wopke Hoekstra, dünyanın en zengin ülkelerinin daha fazla sorumluluk alarak ihtiyaç sahiplerine destek olması gerektiğini vurguladı. “Daha fazla fon oluşturulmalı ve gelişmekte olan ülkelerin artan iklim krizine yanıt verebilmesi sağlanmalı” diyen Hoekstra, fonlama açıklarının yenilikçi finansman yöntemleriyle doldurulması gerektiğini söyledi.
Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen G20 Zirvesi’nden gelen mesajlar COP29 için belirleyici oldu. Zirvenin kapanış bildirgesinde ülkeler, fosil yakıtlardan uzaklaşma çağrısı yapan COP28 anlaşmasını desteklediklerini belirtti. Ancak COP29 için mesajın daha zayıf kaldığı düşünülüyor.
BM İklim Şefi Simon Stiell, “Baku’den başarılı bir finans hedefine ulaşmadan ayrılmayın. Bu, tüm ülkelerin çıkarını koruyan bir adım olacak” dedi. Ancak bu mesajın yetersiz olduğunu savunan iklim aktivistleri, liderlerin “çarpıcı bir başarısızlık” gösterdiğini dile getirdi.
Veteran iklim aktivisti Harjeet Singh, “G20 liderlerinin tekrarlanan retoriği, COP29 görüşmelerindeki çıkmazı çözmeye yetmiyor” dedi.
1 Trilyon Dolarlık Finansman Hedefi
COP29’un en tartışmalı konularından biri, gelişen ülkeler için 2030‚ kadar 1 trilyon dolarlık iklim finansmanının sağlanması. Bu kapsamda, yeni kolektif finans hedefi (NCQG) Bakü’deki görüşmelerde masada.
Bazı uzmanlar, yüksek karbonlu faaliyetlere getirilecek vergilerden servet vergilerine kadar çeşitli yenilikçi finansman yöntemlerinin devreye girebileceğini öne sürüyor. “Mega kirlilik yaratanlar ve mega zenginler vergilendirilmeli” diyen kampanyacılar, bu fonların iklim krizine karşı harekete geçirilmesi gerektiğini savunuyor.
Bakü’deki Kritik Görüşmeler Devam Ediyor
Bugün zirvede gıda, tarım ve su ile ilgili sorunlar ön planda. BM İklim Değişikliği ve COP29 Başkanlığı tarafından yapılan basın toplantısında, müzakerelerin son durumu hakkında bilgi verildi.
Gelişen olaylar ve tartışmaların COP29’daki seyri üzerindeki etkileri ilerleyen saatlerde daha net bir şekilde ortaya çıkacak gibi gözüküyor.