Görüntülerde, Soltanov’un devletin petrol ve doğalgaz şirketi Socar ile ilgili “yatırım fırsatları” sunduğu görülüyor.
Soltanov, konferansın “iklim krizini çözmeyi” ve “fosil yakıtlardan kademeli geçişi sağlamayı” amaçladığını vurgulasa da, toplantıda Azerbaycan’ın artan doğalgaz üretimi ve yeni boru hattı projeleri hakkında da yatırımcıya bilgiler sundu.
Soltanov, aynı zamanda Azerbaycan Enerji Bakan Yardımcısı ve Socar yönetim kurulunda yer alıyor. Petrol ve doğalgaz, Azerbaycan ekonomisinin yarısını ve ihracatının %90’ından fazlasını oluşturuyor. Ancak COP29’un başında bu tür anlaşmalara aracılık etmek, zirvenin amaçlarıyla çelişiyor.
COP Sürecine “İhanet” İddiası
Paris İklim Anlaşması’nın mimarlarından Christiana Figueres, Soltanov’un fosil yakıt anlaşmalarını COP platformunda kullanmasının kabul edilemez olduğunu belirterek, “COP sürecine ihanet” olarak nitelendirdi. COP, fosil yakıt tüketimini azaltmaya yönelik iklim hedefleri için çalışırken bu tür davranışların zirvenin tarafsızlık ve güvenilirlik ilkelerine aykırı olduğu vurgulanıyor.
BBC’nin elindeki belgelere göre, sahte bir Hong Kong yatırım şirketi yetkilisi olarak görünen bir kişi, COP29’un sponsorluğuyla ilgili bir görüşme ayarladı. Soltanov, yatırımcıya, Socar ile yapılacak işbirliklerinden bahsederek, doğalgazı “geçiş yakıtı” olarak tanımladı.
Görüntüler, COP zirvesinin ana amacı olan iklim değişikliğine karşı fosil yakıtların azaltılmasını teşvik etmesi gerekirken, bu tür anlaşmaların süreçte ciddi bir usulsüzlük teşkil edebileceğini gösteriyor. BM’nin iklim bilim organı IPCC, yeni fosil yakıt alanlarının geliştirilmesinin küresel ısınmayı 1,5 dereceyle sınırlama hedefiyle uyumlu olmadığını belirtiyor.