Coğrafi keşiflerin sonuçları nelerdir? Coğrafi keşif nedir? Soruları sıkça araştırılmaya başlandı. Doğudan başlayan ticaret yolları yüzyıllarca Avrupa'nın çeşitli ihtiyaçlarını karşılamada can damarı olmuştur. Özellikle bunlardan en önemlileri olan İpek ve Baharat yollarının Osmanlı Devleti'nin eline geçmesi, Avrupalıları yeni yollar aramaya sevk etti. Peki, Coğrafi keşiflerin sonuçları nelerdir? Coğrafi keşif nedir? İşte tün detaylar haberimizde…

COĞRAFİ KEŞİF NEDİR?

Orta Çağın sonlarına kadar Avrupalılar dünyanın pek az yerini bilmekteydiler. Hal böyle olunca da 15. Yüzyılda farklı kıtalar keşfedebilmek için yolculuğa çıktılar. Bu keşifteki tek amaç yeni kıtalar keşfetmek değildi. Aynı zamanda dünyayı tanımak ve kaynaklardan çok daha iyi yararlanmak istediler. Avrupalıların gemicilik ve coğrafya bilgisinin artmasıyla birlikte bu keşifler başlamıştır. 15. Ve 16. Yüzyılı kapsayan bu keşiflere ise Coğrafi Keşifler denmiştir. Bu keşiflerde Avrupalılar Asya'daki baharat ve altın zenginliğine ulaşmak için yola çıkmışlar ve sonucunda yeni kıtalar, okyanuslar, denizi aşırı topraklar bulmuşlardır. Coğrafi Keşifler dünya tarihinde oldukça önemli olaylardan birisidir. Okullarda da öğrencilere öğretilmektedir.

COĞRAFİ KEŞİFLERİN SONUÇLARI NELERDİR?

  • Coğrafî keşifler Reform ve Rönesans hareketlerinin etkileriyle gelişmiş oldukları gibi kendileri de bu hareketlerin gelişimini etkilemişlerdir. Bu keşifler sonucunda Avrupa yeni kıtalara yayılma ve onların zenginlik kaynaklarını ele geçirme olanağı elde etmiştir. Avrupa düşüncesi ve kültürü evrensel bir değer olarak bu süreçten itibaren yayılmaya ve egemen kılınmaya başlanmıştır. Bunu yaparken Avrupalılar yerli halkları ve yerel yaşamı dağıtmış ve hatta yok etmiş avrupa kültürünü egemen kılma sürecini şekillendirmiştir. Hem doğal hem de kültürel farklılıkları yok eden bir süreç olmuştur bu. Klasik - Sömürgecilik olarak bilinen sömürgecilik süreci bu dönemle başlamıştır.
  • Bunun yanı sıra coğrafî keşiflerin sonucunda sözkonusu dönemdeki öteki bilimsel devrimlerle de birleşerek tüm bir dünyayı/evreni kavrayış tarzı değişime uğramıştır. Bu kavrayış değişikliği sonucunda ve bu süreçte dünyanın düz değil yuvarlak olduğu kendi etrafında ve güneşin etrafında döndüğü evrenin merkezi olmadığı ortaya çıkmış bunların sonucunda tüm bir evren kavrayışı değişime uğramıştır. Kopernik devrimi denilen zihniyet değişikliğinin kaynaklarından birisinin de coğrafi keşifler olduğunu söylemek yanlış olmaz.
  • Dünya'nın yuvarlak olduğu ispatlandı bunun sonucunda da kiliseye olan güven azaldı.
  • Kakaovanilyadomatespatates gibi yeni bitki türleri ve hayvan türleri keşfedildi.
  • Yeni yerler tanındı.
  • Avrupa'da zenginliğin kaynağı toprak olmaktan çıkıp maden olmuştur.
  • Hristiyanlık yeni yayılma alanları buldu.
  • Yeni kültürler keşfedildi.
  • Ticaret yolları yer değiştirdi.
  • Atlas Okyanusu limanları önem kazandı.
  • Akdeniz limanları önem kaybetti.
Editör: Haber Merkezi