Muhabir-Merve Dere 

Günümüzde birçok çocuk, dikkat eksikliği sorunlarıyla karşılaşabiliyor. Çocuklarda dikkat dağınıklığı, yaşamlarının birçok noktasını olumsuz etkileyerek, ebeveynlerin istemediği sonuçlar ile karşı karşıya kalmasına neden oluyor.  Çocukluk döneminde fark edilen dikkat eksikliğinin ortadan kalkması için erken tedavi ve gerekli  destek verildiğinde çocuğun yaşam kalitesini artırmak mümkün hale gelir.   

Uzmanlar çocuklarda dikkat dağınıklığına sebep olan birçok faktörün olduğuna dikkat çekiyor. İşte o faktörler!  

  • Bunların en temel sebeplerinden bir tanesi genetik durumlardır. Anne ya da babada dikkat eksikliği varsa; çocukta olma ihtimali de yüksektir.
  • Doğum esnasında beynin dopamin sistemindeki bazı işlevlerin bozukluğu durumlarında da ortaya çıkabilir.
  • Doğum sırasında beynin bir bölümünde meydana gelen (kanama, oksijensizlik…) çok küçük bir zarar bile bazı fonksiyonların yanlış işlemesine ve dikkat eksikliğine neden olabilir.

 ÇOCUKLARDA DİKKAT DAĞINIKLIĞININ ÖNÜNE NASIL GEÇİLEBİLİR?

Uzmanlar, ebeveynlerin ve eğitimcilerin bu durumu yöneterek çocukların daha odaklı ve konsantre olmalarına yardımcı olabilmesi konusunda uyarıyor. İşte çocuklarda dikkat eksikliğiyle başa çıkmanın bazı etkili yolları!

  • Sağlıklı ve dengeli bir beslenme, çocukların beyin fonksiyonlarını destekler. Omega-3 yağ asitleri içeren balık, ceviz gibi besinler, bilişsel gelişimi teşvik eder.
  • Düzenli Egzersiz yani  Fiziksel aktivite, çocukların enerjilerini atmasına ve daha iyi odaklanmalarına yardımcı olabilir. Günlük düzenli egzersiz, dikkat sürelerini artırabilir.
  • Uzmanlar teknolojiyi kontrol etme konusunda da ebeveynlerin daha dikkatli olması gerektiğini söylüyor. Çünkü fazla ekran süresi, çocuklarda dikkat dağınıklığına neden olabilir. Ekran süresini sınırlamak ve kaliteli içeriklere odaklanmak önemlidir. 

EBEVEYNLER DÜZENLİ RUTİN OLUŞTURMALI

KPSS ortaöğretim sınavı yapıldı! 2 milyona yakın aday ter döktü KPSS ortaöğretim sınavı yapıldı! 2 milyona yakın aday ter döktü

Düzenli bir günlük rutin, çocuklarda güven duygusu oluşturabilir ve planlı bir şekilde iş yapmalarını sağlar. Rutin, çocukların beklentilerini anlamalarına yardımcı olabilir. Öte yandan çocukları başarıları konusunda ödüllendirmek, olumlu davranışları teşvik eder. Pozitif takviyeler, çocuklarda dikkatlerini olumlu yönde çeker.Bu ipuçları, çocuklarda dikkat eksikliğini önlemeye yardımcı olabilir ve onların daha iyi bir odaklanma becerisi geliştirmelerine destek olabilir. Ebeveynler ve eğitimciler, bu stratejileri uygulayarak çocukların sağlıklı bir bilişsel gelişimine katkıda bulunabilirler.

Editör: Merve Dere