Merve Dere/Muhabir 

Çocuklarda deprem korkusu; çocukların hayatını ciddi anlamda etkileyen problem haline geldi. Bu korku, çocuklarda kişiye göre farklılık gösterse de genel olarak; uyku bozuklukları, küçük bir hareketten bile korkma durumu, ağlama isteği, yoğun bir huzursuzluk hissi, depresyon, deprem anının akıldan çıkmaması ve sürekli hatırlanmasıdır. Son günlerde peş peşe yaşanan depremler, çocuklarda deprem fobisini tekrar gündeme getirdi.Klinik Psikolog Mehmet Yıldız,  çocukların depremlerle ilgili kaygısı ve endişe yaşaması bu korkuyu oluşturduğunu belirterek bu korkuyu kısaca şöyle tanımladı: 

Türkiye’de geçici koruma altındaki Suriyeli sayısı 2,9 milyon olarak açıklandı Türkiye’de geçici koruma altındaki Suriyeli sayısı 2,9 milyon olarak açıklandı

ÇOCUKLAR NEDEN DEPREM KORKUSU YAŞAR?

“Bu korkunun sebebi depremin oluşturabileceği zararlarla ilgilidir. Çocuklar güvende olmayacaklarını, yaralanabileceklerini ve sevdiklerini kaybedeceklerini düşünmeleri neden olmaktadır.”

Ülkemizde sık sık yaşanan depremler ( 6 şubat depremi ), medyanın bu tür olaylara sıklıkla yer vermesi ve ailelerin bu konudaki endişelerini sık sık dile getirmeleri, çocuklarda deprem korkusu yaşamasına neden olmaktadır. Bu korku, çocuklarda belirsizlik ve endişe duygularını tetikler.” 

ÇOCUKLARDA DEPREM KORKUSU NELERE NEDEN OLUR?

Klinik Psikolog Mehmet Yıldız, çocukların deprem korkusu yaşamasının, birçok etkiye sebep olabileceğini belirterek kısaca bu etkilere değindi:

“Tehlike altında hisseden çocuklarda sürekli tetikte olma, sürekli ağlama, uyku uyuyamama, kâbus görme, dikkatini toparlamakta güçlük çekme ve huzursuzluk gibi davranışlar görülebilir. Çocuklar bu korkuyla birlikte anne ve babalarından sürekli yapışması ayrılamaması gözlemlenir.

Bazı çocuklarda ise bu durumun tam tersi şekilde dona kalma ve içe çekilme görülebilir. Duygularını bastırma, ifade edememe ve hiçbir şey olmamış gibi davranabilme gibi belirtiler ortaya çıkabilir.” 

BU DURUMLA NASIL BAŞA ÇIKARIZ?

Klinik Psikolog Mehmet Yıldız, çocukların bu korkuyla başa çıkabilmeleri için ebeveynlerine çok iş düştüğüne dikkat çekerek bu korku ile nasıl baş edilebileceğini anlattı:

 “Bu duruma endişelenmeden, kaygılanmadan tepki veren ebeveynlerin çocuklarında, korku daha soğukkanlı bir şekilde yaklaşılarak yönetilebilir ve başa çıkılabilir. Ebeveynlerin davranışları, çocuklardaki ruhsal tepkilerin öncülüdür. Ebeveynlerini korku, panik endişe halinde gören çocuklarda deprem korkusu travmaya dönüşebilir.   

“ÇOCUKLARA DEPREMİN NE OLDUĞU ANLATILMALIDIR”

Çocuklara depremin ne olduğu anlatılmalıdır. Çocuklarımız depremin doğal bir şey olduğunu bilmelidirler. Çocuklarımıza depremde kendilerini güvende hissetmelerini sağlamalıyız. Bir sallantı olduğunda güvenli olabilecek yer ve pozisyon duruş eğitimi verilmeli tatbikat yapılmalıdır. 

Duygularını ifade etmelerini sağlamak önemli rol oynamaktadır. Bu korkuyu zihinlerinden atabilmeleri için oyunlar oynamak, resimler çizmek ve soruları sorması sağlanabilir. Bu yaptığımız etkinlikler aynı zamanda korkularıyla başa çıkmalarını, dikkatini bu olumsuz durumundan uzaklaştırır. Derin nefes alma egzersizleri, rahatlama teknikleri kullanılabilir.

Son dönemlerde, deprem korkusunun artmasında medyanın etkisi de önemli bir faktördür. Medya, çocukların depremle ilgili korkularını artırabilir. Bu nedenle, çocukların maruz kaldığı medya içeriğini sınırlamak ve depremle ilgili gerçekçi olmayan korkuları engellemek önemlidir.

Eğer bu yöntemler çocuğunuzun deprem korkusuyla başa çıkmasına yardımcı olmuyorsa, bir uzman desteği almak faydalı olabilir.”

 

 

Editör: Merve Dere