Coca-Cola, Gazze'deki savaş nedeniyle ürünlerine yönelik boykotları bastırmak için Bangladeş’te başlattığı reklam kampanyası geri tepti. 

Aslında'dan Ali Can Tiryaki'nin haberine göre şirketin, Bangladeş'te başlattığı ve Güney Asya'nın tanınmış televizyon yıldızlarından Sharaf Ahmed Jibon'un oynadığı ve markanın İsrail ürünü olmadığını ileri sürdüğü reklam kampanyasını geri çekti. Coca Cola, resmi olarak özür dilemek zorunda kaldı.

İsrail'in 312 gündür Gazze'de yürüttüğü soykırım saldırılarında "sayılabilen ölü" sayısı 40 bine ulaştı. Bölgenin neredeyse tamamını yaşanmaz hale getiren ve 2 milyondan fazla sivili sürekli olarak Gazze içinde göçe zorlayan İsrail'in bu insanlık dışı operasyonuna tepki, boykot olarak karşılık buldu. İsrail'e destek veren firmaları ekonomik anlamda hedef alan boykot eylemi, Türkiye'de zaman zaman gündeme gelse de beklendiği etkiyi göstermedi fakat dünya genelinde uygulanan boykotun büyük firmaları sarsması dikkat çekti.

KÜRESEL FİRMALAR ZORDA

Bu durumun en büyük örneklerinden biri boykot sebebiyle geliri, ocak-mart döneminde yüzde 2 azalan, küresel satışları ise yüzde 4 azalışla 2020 sonundan bu yana ilk düşüşünü kaydeden ünlü kahve zinciri olan Starbucks oldu. Düşüşü durduramayan dünyaca ünlü kahve zinciri oyuncu değişikliğine giderek Üst Yöneticisi (CEO) Laxman Narasimhan'ın görevden ayrıldığını duyurdu.

YALANLARLA DOLU REKLAM

Küresel çapta boykottan en çok etkilenen şirket ise Coca Cola oldu. Bu durumu tersine çevirmek amacıyla, şirket Bangladeş'te bir reklam kampanyası başlattı. TV yıldızı Sharaf Ahmed Jibon'un bir dükkân sahibini oynadığı reklamda, Coca-Cola'nın İsrail ürünü olmadığı, aksine şirketin Müslüman topluluklarla güçlü bağları olduğunu iddia edildi. İsrail işgali altındaki Kudüs'ün doğusunda Yahudi yerleşim biriminde faaliyet gösteren fabrikanın Filistin'de olduğu ileri sürülen reklamda, Bangladeşliler kola içmeye teşvik edildi.

ABD’de kış fırtınası alarmı: 6 eyalette OHAL ilan edildi ABD’de kış fırtınası alarmı: 6 eyalette OHAL ilan edildi

ŞİRKET ÖZÜR DİLEDİ

Ancak bu yanıltıcı reklamın yayılmasının ardından, sosyal medya ve televizyon kanallarında yoğun tepkiler oluştu. Bunun üzerine Coca-Cola, reklamı tüm platformlardan çekti ve özür dilemek zorunda kaldı. Şirketin Küresel Stratejik Planlama Başkan Yardımcısı Scott Leith, Washington Post'a yaptığı açıklamada, "Küresel bir marka olarak, yerel topluluklara hizmet etmek için yerel ortaklıklar kuruyoruz. Ancak son video sınırı aştı, bunu kabul ediyoruz ve özür diliyoruz," ifadelerini kullandı.

DERS NİTELİĞİNDE HATA

Ünlü markanın düştüğü durum, Amerikan şirketlerinin Gazze'ye yönelik İsrail saldırılarına karşı geniş çaplı tepkilerden kaçınma çabalarının ne kadar zor olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Coca-Cola'nın skandallarla dolu bu reklam kampanyası, küresel bir marka için "ders niteliğinde bir hata" olarak değerlendirildi.

“ALDATMACA İLE OLMAZ”

Dartmouth Üniversitesi Kurumsal İletişim Profesörü Paul Argenti, Coca-Cola'nın bu durumu yönetme şekline şaşırdığını belirterek, "Böyle hassas durumlarda sunduğunuz bilgilerin doğru olması ve iletişiminizin kesin olması gerekir. Görünüşe göre bu tür bir aldatmaca ile boykottan kurtulabileceklerini düşündüler" dedi.

YEREL MARKALAR TERCİH EDİLİYOR

Bu olay, İslam dünyasının bazı bölgelerinde yerel rakipler için büyük bir fırsat yarattı. Ürdün'deki Matrix Cola ve Suudi Arabistan'daki Kenza gibi yerel markaların satışları önemli ölçüde arttı. Orta Doğu'da uzman olan Paul Todman, "Coca-Cola içmeyi reddeden insanlar yerel markalara yöneliyor ve bu durum bu markaların satışlarını artırıyor," dedi. Todman ayrıca, "Fas, Tunus ve Umman'da Starbucks ve McDonald's şubelerinin tamamen boş olduğunu gördüm" diye ekledi.

Kaynak: Aslında - Ali Can Tiryaki