Mürvet KARA - Muhabir

Rakibi Shein ile birlikte ciddi oranlara varan indirimli ürünler sunan şirket, ABD ve İngiltere'de artan bir popülariteye sahip. 

Temu'nun kurucusu Colin Huang, Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre kısa süre önce 48,6 milyar $ (44,50 milyon €) net değeriyle Çin'in en zengin adamı oldu. Huang, Nisan 2021'den bu yana bu unvanı elinde bulunduran içecek şirketi Nongfu Spring'in kurucusu ve başkanı, şişelenmiş su kralı Zhong Shanshan'ın yerini aldı. 

Bir seri girişimci olan Huang, daha önce e-ticaret platformu Oku, çevrimiçi oyun şirketi Xinyoudi ve tarım platformu Pinduoduo gibi bir dizi başka işletme kurdu. 

Huang ayrıca daha önce Google'da mühendis olarak çalışmış ve Google'ın Çin'deki hizmetlerini genişletmek için de çalışmıştır. Bu haliyle Huang, servetlerini çoğunlukla teknoloji alanında kazanmış ve birden fazla çevrimiçi işletme kurarak risk almaktan korkmayan yeni nesil Çinli milyarderlere ait. 

Huang'ın başarısının ve servetinin büyük bir kısmı, son dönemde dünyayı kasıp kavuran indirimli online alışveriş platformu Temu'dan geliyor. Huang'ın PPD Holdings'i tarafından 2022 yılında hayata geçirilen Temu, pandeminin son dönemlerinde Huang'ın zor durumdaki performansını tersine çevirmeyi başardı. 

Temu'nun iş modeli, esas olarak bireysel Çinli satıcıların herhangi bir aracıya ihtiyaç duymadan doğrudan küresel çapta müşterilere gönderim yapmasına dayanıyor. Çin'in çoğu Batı ülkesine kıyasla nispeten düşük üretim maliyetleri de Temu'nun marjlarını korumasını kolaylaştırıyor. Şirket ayrıca sosyal medya pazarlamasına da büyük harcamalar yapıyor. 

Ülkedeki emlak krizinin ardından Çin'de yaşanan ekonomik yavaşlamayla birlikte, Temu'nun yüksek oranda indirimli fiyatlarla sunduğu geniş ürün yelpazesine talep arttı. Platform ayrıca sürekli teklifler ve ödüller sunarak müşterileri daha sık alışveriş yapmaya teşvik ediyor. 

Sonuç olarak şirket, tüketicilerin üst düzey lüks ürünlerden uzaklaşması ve paralarının karşılığını daha fazla almak istemesi nedeniyle ülkenin değişen alışveriş alışkanlıklarından yararlandı. 

Bu durum Temu'nun çok popüler olduğu Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri gibi diğer ülkelerde de bulunuyor. 

GlobalData Retail'de perakende analisti olan Neil Saunders, Bloomberg tarafından bildirildiği üzere, “Bu ekonomik ortamda, açıkçası insanlar paraları için büyük bir değer arıyor, insanlar düşük fiyatlar arıyor. Dolayısıyla Temu gibi değerli perakendeciler için parlama zamanı. 

“Temu şu anda tamamen büyümeye odaklanmış durumda. İnsanları siteye çekmek, alışveriş yapmalarını sağlamak. Sonra daha bağımlı hale gelirlerse, belki o zaman fiyatları biraz yükseltirsek daha toleranslı olmaya başlarlar. Bu yüzden Temu için bir arazi kapma dönemi olduğunu düşünüyorum.” 

Cezalara karşı tedarikçi protestolarının arttığını görüyor

Ancak Temu da son zamanlarda bir dizi sorunla karşı karşıya kaldı ve Çin'in Guangzhou kenti gibi yerlerde şirketin kötü müşteri hizmetleri gibi nedenlerle kestiği orantısız yüksek cezalara karşı birçok tedarikçi protestosuyla karşılaştı.

Yanlış ürün tanımları ya da paketlerin yanı sıra geç teslimatlar, ürünün toptan satış fiyatının beş katına kadar çıkabilen bu gecikme cezalarına neden oluyor. 

Liste güncellendi: İşte taklit veya tağşiş yapılan gıdalar Liste güncellendi: İşte taklit veya tağşiş yapılan gıdalar

Temu ayrıca satılan ürünler için ödeme yapmamakla suçlanıyor ve sahibi PPD Holdings'in çalışanlarını sabah 11'den akşam 11'e kadar cezalandırıcı bir çalışma programına ve fazla mesaiye tabi tuttuğuna dair iddialar var. 

Ayrıca, AB'nin Shein, AliExpress ve Temu gibi Çinli online indirim perakendecilerinden gelen paketlere daha önce ödemek zorunda olmadıkları ithalat vergilerini uygulama sürecinde olduğu bildiriliyor.

Bu hamle, AB'nin kendi işletmelerini bu perakendecilerin indirimli fiyatlarına karşı korumaya çalışması ve Temu'nun mallarını mevcut fiyat seviyelerinde satmasını zorlaştırma potansiyeline sahip olması nedeniyle geldi.

Kaynak: Haber Merkezi