Çin, Eylül ayında tüketici fiyatlarının beklenenden düşük arttığını rapor etti. Bu durum, yoğun teşvik önlemlerine rağmen zayıf tüketici talebinin devam ettiğini gösteriyor. Hafta sonu yapılan ekonomik brifingde Çin Maliye Bakanı’nın detaylı bilgi vermemesi de yatırımcı güvenini zedeleyebilir. Bu gelişmelerin ardından, Çin borsalarında son teşviklerle yaşanan yükselişin ardından düşüş yaşanması bekleniyor. 

Çin'in devam eden deflasyon baskısı ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) bu hafta açıklayacağı faiz kararı öncesi, Avrupa’daki lüks tüketim hisseleri üzerinde olumsuz etkiler görülebilir.

Çin'de Deflasyon Baskısı Devam Ediyor

Çin Ulusal İstatistik Bürosu'na göre, Eylül ayında Tüketici Fiyat Endeksi (CPI) yıllık bazda %0.4 arttı. Bu oran, bir önceki ayın %0.6’lık artışının altında kaldı. Çekirdek enflasyon ise %0.1 artış göstererek Şubat 2021’den bu yana en düşük seviyesine indi. Üretici Fiyat Endeksi (PPI) ise yıllık bazda %2.8 düşerek, üst üste 24 aydır deflasyon yaşandığını ortaya koydu.

Çin Maliye Bakanlığı'nın pazar günü konut piyasasını canlandırma planlarını açıklaması bekleniyordu. Ancak Bakan Lan Fo, yerel yönetimlere borç desteği sağlanacağını ve satılmayan konutların alınacağını belirtmekle yetindi. Paket büyüklüğü ve tüketimi artıracak yeni önlemler konusunda ise bir açıklama yapılmadı. Bu durum, Çin borsalarındaki yatırımcıların beklentilerini karşılamaktan uzak kaldı.

Avrupa’daki Lüks Hisseler Düşüşte

Geçen ay Çin, önemli teşvik önlemlerini devreye sokarak borsada %30’a yakın bir yükselişe sebep olmuştu. Avrupa’daki lüks tüketim ve madencilik sektörleri de Çin’den gelen taleplerin etkisiyle %10’un üzerinde artış göstermişti. Ancak, Çin’in Ulusal Gün tatilinin ardından tüketici talebindeki beklentilerin gerçekleşmemesi, lüks tüketim hisselerinde geçen hafta %0.86 ve %1.75'lik kayıplara yol açtı.

Almanya ekonomisi 3. çeyrekte de zayıf kaldı Almanya ekonomisi 3. çeyrekte de zayıf kaldı

Avrupa piyasaları, bu hafta başlayacak olan bilanço dönemiyle kritik bir süreçten geçiyor. LVMH Salı günü üçüncü çeyrek sonuçlarını açıklayacak, ardından Hermes ve Kering gelecek hafta bilançolarını duyuracak. Çin’in uyguladığı teşvik önlemlerinin etkileri henüz finansal sonuçlara yansımamış olsa da bazı analistler, uzun vadede Çin’de tüketici harcamalarının toparlanacağına dair iyimserliğini koruyor. 

Kaynak: Haber Merkezi