Celal Topçu - Diriliş Postası 

Ticaret Bakanlığı'nın Resmi Gazete'de yayımlanan kararı, yerli üretimi koruma ve cari açığı düşürme amacıyla alınmış.

Kararın gerekçesi olarak:

  • Yerli üreticilerin pazar payının artırılması
  •  Cari açığın düşürülmesi
  •  Tüketici güvenliği
  •  Kamu sağlığı
  •  Yerli üretimi koruma
  •  Yurt içi yatırımları teşvik etme

Ticaret Bakanlığı: 

Avrupa Birliği üyesi ve Serbest Ticaret Anlaşması imzalayan ülkeler dışında ithalata ek vergi uygulayabiliyor. 
Bu uygulamalar ekonomik ve ticari gelişmeler ile sektörel ihtiyaçlar dikkate alınarak yapılıyor.

"Aday Havuz Sistemi" ile işverenler 2 ayda 50 bin işçiye ulaştı "Aday Havuz Sistemi" ile işverenler 2 ayda 50 bin işçiye ulaştı

8703 Gümrük Tarife Pozisyonu altında sınıflandırılan konvansiyonel (içten yanmalı) ve hibrit binek otomobillerin Çin menşeli olanlarının ithalatına yüzde 40 veya 7 bin dolar/adet (yüksek olan uygulanır) ilave gümrük vergisi uygulanmasına karar verildi. Bu karar 30 gün sonra yürürlüğe girecek.

Benzer kararlar ABD ve Avrupa tarafından da alınmıştı. ABD ve AB, elektrikli otomobiller özelinde ek gümrük vergisi uygulamaya başlamıştı.

Çin otomotiv sektörü her alanda bir genişleme içerisinde bulunuyor. Çin'de ölçek ekonomisinin katkısıyla daha uygun fiyatlara üretilen araçlar Türkiye veya diğer bölgelerde rakiplerinden daha rekabetçi fiyat ile piyasaya giriyor. Bu durum sektör genelinde rekabeti zorlaştırıyor.

Türkiye aynı zamanda Çinli markaların ülkede yatırım yaparak üretim yapmasını istiyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır geçtiğimiz haftalarda BYD ve Chery ile ileri aşamada görüşmeler yürütüldüğünü açıklamıştı. Çinli firmalar Türkiye’de üretim yapmaya başlarsa bu, ek vergilerin olmayacağı anlamına geliyor. Aynı zamanda Çinli üreticileri AB’ye de ek gümrük vergisi olmadan satış yapabilir. 

Editör: Celal Topçu