Avrupa Komisyonu, tarifelerin AB firmalarını haksız rekabete karşı korumak için gerekli olduğunu söylüyor. Çin ise elektrikli araç endüstrisinin doğal olarak geliştiğini söylüyor.

Çin hükümeti Cuma günü yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği'nin Çin'de üretilen elektrikli araçlara uyguladığı gümrük vergileri konusunda Dünya Ticaret Örgütü'ne şikayette bulunduğunu duyurdu.

Ticaret Bakanlığı, Çin'in "elektrikli araç endüstrisinin gelişim haklarını ve çıkarlarını ve küresel yeşil dönüşüm konusundaki işbirliğini korumak için" DTÖ anlaşmazlık çözüm mekanizmasına başvurduğunu söyledi.

AB, Çin'de üretilen elektrikli araçlara %17.4 ila %37.6 arasında değişen geçici gümrük vergileri uyguladı.

Bu oran, Çin'den yapılan otomobil ithalatına uygulanan %10'luk vergiye ek olarak uygulanıyor.

Avrupa Komisyonu, Çinli firmaların devlet sübvansiyonlarından haksız yere faydalandıklarını ve bu sayede fiyatlarını yapay olarak düşük tutabildiklerini savunuyor.

Çin ise elektrikli araç endüstrisine verdiği desteğin DTÖ kurallarına uygun olduğunu ve AB kararının "olgusal ve yasal dayanaktan yoksun" olduğunu söylüyor.

İki tarafın aralarındaki farklılıkları gidermek için Kasım ayı başına kadar zamanları var ve bu tarihten sonra geçici tarifeler beş yıllık bir süre için sabitlenecek.

Bir Komisyon sözcüsü Cuma günü yaptığı açıklamada “AB bu talebin tüm ayrıntılarını dikkatle incelemektedir ve DTÖ prosedürlerine uygun olarak Çinli yetkililere gerekli tepkiyi verecektir.”

Bir sanayi derneği de yaptığı açıklamada, Çin'in otomobil ihracatının Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre arttığını, iç satışların ise düştüğünü bildirdi.

Tırmanan ticaret savaşının riskleri

Çin Ticaret Bakanlığı şikayetinde, AB tarifelerinin DTÖ kurallarını ihlal ettiğini ve iklim değişikliği konusunda küresel işbirliğini baltaladığını savundu.

AB içinde de bazı kesimler, Çin mallarına uygulanan gümrük vergilerinin Avrupa'nın yeşil dönüşümünü daha pahalı hale getireceğini belirterek eleştiride bulundu.

e-Tebligatla 9 milyar 500 milyon lira tasarruf sağlandı e-Tebligatla 9 milyar 500 milyon lira tasarruf sağlandı

Bunun sadece gezegen üzerinde değil, aynı zamanda teknolojinin yayılması açısından Avrupa'daki istihdam üzerinde de zincirleme bir etkisi olabilir.

AB'nin tutumuna karşılık olarak Çin, Fransız konyak ihracatı ve Avrupa domuz eti hakkında soruşturma başlatarak bazı analistlerin korktuğu gibi bir ticaret savaşına dönüşebilir.

Özellikle Almanya, Çin pazarının Alman otomobil endüstrisi için önemi göz önüne alındığında ilişkilerin bozulmasından endişe ediyor.

Temmuz ayında yapılan bir kamuoyu yoklamasında, AB üye ülkelerinin çoğunluğu Çin'in elektrikli araçlarına yönelik gümrük vergilerini desteklediğini gösterdi.

Geçtiğimiz hafta AB'nin ticaret şefi Valdis Dombrovskis yaptığı açıklamada ülkelerin ithalat ücretlerini onaylamasını beklediğini söyledi.

Kaynak: Haber Merkezi