Tasfiyenin temel nedenlerinden biri, Şi'nin Çin Komünist Parti (ÇKP) başkanlığını devraldığında gördüğü Çin Halk Kurtuluş Ordu’sundaki yaygın yolsuzluktu. 

Şi, 15 Kasım 2012'de ÇKP güçlü genel sekreteri ve Merkezi Askeri Komisyon  başkanı olarak görevi devraldığından bu yana orduda geniş çaplı tasfiyeler gerçekleştirdi. Bu dönemde iki savunma bakanı ve en az iki komisyon başkan yardımcısının yanı sıra çok sayıda üst düzey subayı yolsuzluk, verimsizlik, siyasi rekabet ve ordudaki reformlara direndikleri gerekçesiyle görevden aldı.

19 Haziran'da Yanan'da düzenlenen bir siyasi-askeri konferansta konuşan Cinpin, Çin ordusunun siyasetinde, ideolojisinde, çalışma tarzında ve disiplininde "köklü sorunlar" olduğunu kabul etti. Devlet televizyonu CCTV'nin aktardığına göre Cinpin, "Orduda yozlaşmış unsurlar için saklanacak yer olmamalı" dedi.

Bu, silahlı kuvvetleriyle hala sinerjik tiyatro komutanlıkları için uğraşan Hindistan'la tam bir tezat oluşturuyor. Öte yandan Şi, 2016 yılında Çin'in yedi askeri bölgesini beş bölge komutanlığı olarak yeniden düzenlemişti.

Hindustan Times'in açık kaynak istihbaratı yoluyla derlediği Çin'de tasfiye edilen subayların listesine göre 2014'ten bu yana 52'ye yakın üst düzey general görevden alındı.

Berlenen bir başka listeye göre ise 2012 yılından bu yana en, ordudaki görevli az 65 üst düzey subay/komiser/komutan/müdür tasfiye edilirken, sekiz general de yolsuzluk ve benzeri suçlamalarla soruşturuldu ancak cezalandırılmadı.

Aslında, 2015 yılında ordu gazetesinde yayınlanan bir rapor, 2013 yılından bu yana sadece iki yıl içinde, 82 general de dahil olmak üzere yarbay ve üzeri rütbede 4 bin 24 subayın yolsuzlukla mücadele soruşturmalarına konu olduğunu gösteriyor. Bunun sonucunda 21 komutan ve 144 subayın rütbesi düşürüldü ve en az 77'si kınandı.

Merkezi Askeri Komisyon’un  başkan yardımcısı olan Şu Caihou gibi generaller yolsuzluk suçlamasıyla Haziran 2014'te partiden ihraç edildi, ancak Mart 2015'te vefat etmesinin ardından suçlamalar düşürülmüştü. Bir diğer başkan yardımcısı General Guo BoŞiong da Temmuz 2015'te başkan Şi tarafından tasfiye edildi.

Savunma bakanları Wei Fenghe ve Li Shangfu ise hediye kabul etmek ve menfaat sağlamak suçlamalarıyla Komünist Parti'den ihraç edildi.

Hindistan'daki Çin gözlemcilerine göre Çin Ordusu, Donanması, Hava Kuvvetleri ya da Roket Kuvvetleri'ndeki tasfiyelerin muhtemel nedeni Şi'nin ilk döneminde önceki Hu Jintao ve Wen Jiabao yönetimlerine yakın olan ya da onlar tarafından atanan subayların askeri liderliğinin üst kademelerinde yer almaları -ki bu siyasi akıl hocaları iktidardan gittikten sonra bile nüfuz sahibi olabilecekleri anlamına geliyordu- ve Şi'nin bu durumu kontrol etmek için onları değiştirmiş olması.

Tasfiyenin bir diğer önemli nedeninin de Şi'nin komisyon başkanlığını devraldığında gördüğü ordudaki yaygın yolsuzluk olduğunu söylediler. Aralık 2012'de Şi, ordunun partiye kesinlikle sadık, kesinlikle temiz ve kesinlikle güvenilir olması gerektiğini söylemişti. Şi, komisyonun kendi başkanlığındaki ilk toplantısında, silahları kontrol eden Çin ordusunun yolsuzluğa bulaşmış kişiler için bir saklanma yeri olamayacağını belirtti.

Tasfiyenin üçüncü nedeni olarak da üst düzey komutanların verimsizliği ve Şi'nin orduyu modernleştirme ve mekanizasyonuna karşı çıkmaları gösteriliyor.

Afganistan, Pakistan maslahatgüzarını Dışişleri Bakanlığına çağırdı Afganistan, Pakistan maslahatgüzarını Dışişleri Bakanlığına çağırdı

Şi, orduyu Amerikan silahlı kuvvetlerine rakip dünya standartlarında bir ordu haline getirmeye kararlı olduğundan, engel teşkil eden ya da performansı yeterli görülmeyen çok sayıda general büyük lider Şi tarafından kovuldu.

Editör: Nilay Çekiç