Çin Halk Cumhuriyeti’ni kurucusu, Çin Komünist Partisidir. İç Savaş’ın resmen bitmesinden sonra, Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurulacağı Mao Zedong tarafından ilan edilmiştir.
Çin Halk Cumhuriyeti Nedir?
Çin Halk Cumhuriyeti, yani Çin, kuruluş yılı olan 1949’dan sonra Komünist Parti tarafından yönetilmeye başlanan ve 2021 itibari ile de hala tek parti tarafından yönetilen bir ülkedir. 1,404 Milyar nüfusu vardır ve bu nüfus 9,6 milyon kilometrekare olan yüz ölçümüne dağılmış olarak yaşar. Çin’in başkenti Pekin’dir. Sadece Pekin’de 21 milyon insan yaşar.
Çin’in Kaç Tane Eyaleti Vardır?
Çin’in eyalet sayısı, 23’tür. Bu 23 eyalete bağlanmış yüzlerce şehir bulunur. Çin’in eyalet listesi güncel olarak şöyledir:
- Anhui
- Çinghay
- Fujian
- Guangdong
- Guizhou
- Hainan
- Hebei
- Heilongjiang
- Henan
- Hubei
- Hunan
- Jiangsu
- Jiangxi
- Jilin
- Kansu
- Liaoning
- Shandong
- Siçuan
- Şansi
- Şensi
- Yünnan
- Zhejiang
Bunların dışında eyalet ilan edilmemiş kasabalar da bulunur. Eyalet olmaları için nüfuslarının biraz daha artması gerekir.
Çin Seddi Nedir?
Çin Seddi, dünyanın en uzun savunma duvarı olarak bilinir ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuzeybatısı boyunca uzanacak şekilde yapılmıştır. Çin Seddi’nin toplam uzunluğu 8851 km olarak bilinir ve bu uzunluğa bugüne kadar doğal afet veya savaş gibi nedenlerle yıkılan mesafeleri de katılmıştır. Çin Seddinin yapılış döneminde, şu anki çin toprakları içinde yaşayan 20’den fazla krallık, aynı anda ve farklı yerlerde bu duvarı yapmaya başlamışlardır. Ancak buna rağmen yapımı yine yıllar sürmüştür. Çin Seddi’nin yapılış amaçlarından bazıları, tarihçiler tarafından şöyle sıralanmıştır:
- Moğol ve Türk boylarından gelecek saldırılardan korunmak
- Uzun yıllar süren savaşlar sonucu Çin’e esir düşen kişileri çalıştırmak (böylece hem esirlerin kaçması engellenmiştir hem de ihtiyaç duyulan insanların iş gücü bulunmuştur.)
- Ülke içinden çeşitli konulardan dolaylı gerçekleşen kaçışları engellemek
- Ülkenin artık tek bir elden yönetildiğini kanıtlamak ve göstermek (özellikle Çin seddinin bölünmeden devam etmesi, Çin içerisindeki küçük beyliklerin de en büyük beylik himayesi altına girdiğini kanıtlamıştır)
Çin Ekonomisi Nasıl İşler?
Çin ekonomisinin işleyişi, hem üretime hem de ihracata dayanır. Özellikle uluslar arası ticarette çok üst seviyelerdedir. Çin, yalnızca coğrafi olarak kendine yakın ülkelerle ticaret kurmaz. Dünyanın her yerine giden bir ticaret ağı kurmuştur ve bu ağı çok iyi yönetmeyi başarır. Ayrıca Çin, satın alma gücü dünyanın en büyük ikinci ülkesidir. Çin Halk Cumhuriyeti’nin ithalat ve ihracatı yapılan ürünler ve bu ürünlerin iş kolları şunlardır:
- Pirinç Üretimi
- Buğday Üretimi
- mısır Üretimi
- tütün Üretimi
- soya fasulyesi Üretimi
- patates Üretimi
- sorgum Üretimi
- fıstık Üretimi
- çay Üretimi
- darı Üretimi
- arpa Üretimi
- yağlı tohum Üretimi
- domuz eti Üretimi
- balık Üretimi
- Pamuk Üretimi
- Çay Üretimi
- Kömür
- Demir cevheri
- Ham petrol
- Doğalgaz
- Antimon cevheri
- Kalay konsantreleri
- Manganez cevheri
- Altın
- Gümüş
- Nikel cevheri
- Tungsten konsantreleri
- Rafine edilmemiş tuz
- Molibden cevheri
- Tekstil ve konfeksiyon ürünleri
- Otomobil