Merve Dere/Muhabir 

Ciltte lekelenmeler veya değişiklikler fark edildiğinde, hemen bir doktora başvurmak çok önemlidir çünkü bu belirtiler cilt kanseri olabileceğinin işaretçisi olabilir. Özellikle melanom gibi cilt kanseri türleri, ciltteki lekelerin kötü huylu bir tümör oluşturmasına neden olabilir. Bu nedenle, küçük bir sivilce veya leke olarak görülen herhangi bir şeyin hafife alınmaması önemlidir. Cilt kanserinin erken teşhisi önemlidir. İşte detaylar…

Melanom adı verilen cilt kanseri, ciltteki lekelerin kötü huylu bir tümör oluşturmasına neden olabilir. Melanom, genellikle mevcut bir benin değişmesi veya yeni bir benin oluşmasıyla kendini gösterir. Ancak, sadece melanom değil, diğer cilt kanseri türleri de oluşabilecek lekelerin birer habercisi olabilir.

Cilt kanserinin erken teşhisi önemlidir çünkü erken aşamalarda yakalandığında tedavi daha iyi sonuçlar verir.

ABCDE kuralı gibi belirli bir kılavuz kullanılarak cilt lekelerinin kanser belirtisi olup olmadığı değerlendirilebilir:

  • A - Asimetri: Lekenin iki yarısı simetrik değilse.
  • B - Sınır: Lekenin kenarları düzensiz veya belirsizse.
  • C - Renk: Lekenin içinde birden fazla renk veya renk değişiklikleri varsa.
  • D - Çap: Lekenin çapı genellikle 6 mm'den (bir ucu bir kalem ucu kadar) daha büyükse.
  • E - Evrim: Lekenin boyut, şekil veya renginde zamanla herhangi bir değişiklik varsa.

Eğer bir leke bu özelliklerden herhangi birini gösteriyorsa veya leke üzerindeki herhangi bir değişiklik endişe verici ise, bir dermatolog veya sağlık uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.

Cilt kanseri riskini artıran faktörler arasında aşırı güneş maruziyeti, cilt tipi, aile öyküsü, yaş, bağışıklık sistemi zayıflığı, X-ışınları veya radyasyon maruziyeti ve kimyasal maddelere maruziyet bulunur. Bu risk faktörlerinin farkında olmak ve düzenli olarak cilt muayeneleri yaptırmak önemlidir.   

CİLT KANSERİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Orak hücre anemi hastası Semanur, kardeşinin iliğiyle hayata tutundu Orak hücre anemi hastası Semanur, kardeşinin iliğiyle hayata tutundu

Cilt kanseri belirtileri genellikle ciltteki değişikliklerle başlar. Yeni bir leke oluşması veya mevcut lekelerin boyutunda, şeklinde veya renginde değişiklikler fark edilebilir. Ayrıca, cilt izlerinin diğerlerinden farklı görünmesi, benlerin anormal büyümesi ve şekil değişimi, deri soyulmaları, şiş, kabuklu ve kanayan yaralar da cilt kanserinin belirtileri arasında yer alır.

Cilt kanseri belirtilerini kontrol ederken dikkat edilmesi gereken bazı değişiklikler şunlardır:

  • Benlerin boyutunda, şeklinde veya renginde meydana gelen değişiklikler
  • Kaşıntı ve ağrı yapan benler
  • Düzensiz kenarlı, asimetrik benler
  • Kanama yapan ve iyileşmeyen yaralar
  • Deride kırmızı veya ten renginde parlak şişlikler
  • Yeni oluşan veya rengi değişen ben ve lezyonlar
  • Boyun, koltuk altı veya kasık gibi bölgelerde deri altında şişlik
  • Yorgun hissetmek
  • Yumru şeklinde büyüyen ve kabaran lezyonlar 

TEDAVİSİ  NASIL OLUR?

Cilt kanseri teşhisi için uzman bir dermatolog, vücuttaki mevcut benlerde veya diğer cilt lekelerinde değişiklik olup olmadığını sorgular ve ardından tüm cilt üzerinde fiziksel bir muayene yapar. Eğer şüpheli bir lezyon bulunursa, doktor bir biyopsi yapabilir. Biyopsi, lezyondan bir doku örneği alınmasını ve patoloğun bu örneği incelemesini içerir. Sonuçlara göre, doktor cilt kanseri teşhisi koyabilir ve uygun tedaviyi başlatabilir.  

Cilt kanseri tedavisi, kanserin türüne, yayılma derecesine ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak değişir. Tedavi yöntemleri arasında kriyoterapi, eksizyonel cerrahi, radyoterapi, immünoterapi ve hedefe yönelik ilaçlar bulunur. Tedavi planı, hastanın bireysel durumuna göre belirlenir ve genellikle bir veya birkaç tedavi yönteminin kombinasyonunu içerir. Tedavi sonrası, düzenli doktor kontrolü önemlidir, çünkü cilt kanseri tekrarlama eğilimindedir.

Muhabir: Merve Dere