Tatvan ilçesine bağlı Sarıkum köyü çiftçileri, geleneksel yöntemlerle kıyaslandığında dronlar daha hızlı ve daha etkili bir şekilde ilaçlama yapıyor. Daha az kimyasal kullanımı ve daha az iş gücü gibi avantajlarla sahip olan dronla ilaçlama hem maliyet tasarrufu hem de iş gücü verimliliği açısından büyük katkılar sağlıyor. Zirai dron uzmanı Kadir Yılmaz, dronla yapılan ilaçlamanın geleneksel yöntemlerle yapılan ilaçlamaya göre 40 kat daha hızlı olduğunu söyledi. Yılmaz, “Aynı zaman bu yöntemle 100 dekar alandan yaklaşık 4,5 dekar ürün kaybının da önüne geçmiş oluyoruz. Dron ile ilaçlama son yolların trend teknolojik hamlesidir. Bizlerde bu konuda Türkiye’de ve yurt dışında bir hayli çalışma yürütmekteyiz. 7 yıl önce Srilanka’da başladık. Türkiye ve Ukrayna’da da bu işe önem vermeye başladık. Yapılan geleneksel ilaçlama yöntemine göre birçok avantajı bulunmaktadır. Hassa uygulamaya yönelik bir çalışması var. Bunun dışında ürün ezilmediği için tarlanın da verimi yükseliyor. Yapılan geleneksel ilaçlamaya göre 40 kat daha hızlı ilaçlama mümkün oluyor. Bölgedeki çiftçimizin de bu konuda zararlı ile mücadelesine dron çözüm odağı olmuş oluyor. Günlük bazda dron başına 500 dekarda 3 ile 4 bin dekara kadar ilaçlama yapabiliyoruz. Çiftçimiz için hem zamandan hem maliyetten hem de alacağı ürünün kalitesine göre faydalanmış oluyor” diye konuştu.
Çiftçilerin bu konuda ön yargılı yaklaşmaması gerektiğini de savunan Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti:
“Hem su tasarrufu hem hassas uygulama hem de sağladıkları yüksek rekoltelerle çiftçimiz bundan çok çok faydalanmış oluyor. Ülkemizde çiftçilerimizin bu konuya ön yargılı yaklaşması yerine bu konuda daha da bilimsel yönleri ile alarak uzman kişilerle çalışıp bu konudan faydalanmalarını tavsiye ediyoruz. Dron ile ilaçlamanın geleneksel olarak yapılan ilaçlamaya göre birçok faydası mevcut. Dron ile yapılan bir uygulamada günlük yapılan bir ilaçlamanın geleneksel yöntemlerle oluşturduğu su farkı bir kişinin bir yıllık su kullanımına eş değerdir. Bununda dışında yapılan uygulama havadan olduğu için tarlaya herhangi bir temas olmadığından dolayı hem bitkinin strese girmesi engellenmiş oluyor hem de ezilmediği için 100 dekarda 4,5 dekar fazladan ürün elde edilmiş oluyor.”
Çiftçiler tarlalarını daha tasarruflu olan dron ile suluyor
Bitlis’in Tatvan ilçesindeki çiftçiler daha fazla verim, su, zaman ve işçi maliyetlerinden tasarruf etmek için ekili arazilerinin ilaçlanmasını dronla yapıyor.
Kaynak: İHA
Yorumlar
Trend Haberler

Hudutsuz Sevda 59. bölüm izle full! NOW TV ile Hudutsuz Sevda son bölüm izle tek parça!

Uzak Şehir 21. bölüm izle full! Kanal D Uzak Şehir son bölüm izle tek parça!

Kızılcık Şerbeti 96. bölüm canlı izle! Show TV Kızılcık Şerbeti son bölüm izle tek parça!

Eşref Rüya 4. bölüm izle full HD, Kanal D ile Eşref Rüya son bölüm izle tek parça!

Levent ölecek mi? Kızıl Goncalar Levent (Özcan Deniz) diziden çıkıyor mu, neden?

Eşref Rüya canlı izle 4. bölüm! Kanal D canlı yayın Eşref Rüya dizisi canlı izle!

Sahipsizler canlı izle 19. bölüm, Star TV canlı yayın Sahipsizler dizisi izle canlı!

TRT dizisinden çıkarılmıştı! Yerine gelen isim belli oldu

Uzak Şehir canlı izle 21. bölüm! Kanal D canlı yayın Uzak Şehir dizisi canlı izle!

Kızıl Goncalar 44. bölüm izle full! NOW ile Kızıl Goncalar son bölüm izle tek parça kesintisiz!