Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan tarımsal üretimin planlanması hakkındaki yönetmelik Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu yönetmelik, bitkisel üretim, hayvansal üretim ve su ürünleri üretimi alanında tarım havzası veya işletme bazında üretimin planlanmasını düzenlemektedir. Yeni yönetmelikle birlikte tarımda ezbere üretim dönemi sona eriyor.
İşte yönetmeliğin ana noktaları:
Çiftçiler, artık izin almadan tarımsal üretim yapamayacaklar.
Tarımsal üretimin planlanması, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın ilgili merkez ve taşra teşkilatları, teknik komiteler, tahkim komisyonları ve tespit komisyonları tarafından yürütülecek.
Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu, üretimden sorumlu Bakanlık birimlerinin teklifi üzerine ürün veya ürün gruplarını belirleyecek ve üretim planlamasını yapacak.
Üretim planlaması, tarım faaliyetlerinin yapıldığı bölgelere (havza veya işletme bazında) göre belirlenecek.
Bitkisel üretimde sulama durumu, sulanan alanlarda ekim nöbeti planı gibi faktörler dikkate alınarak üretim planlanacak.
Hayvansal üretimde işletme büyüklüğü, hayvan varlığı, mera durumu, su ihtiyacı gibi faktörler göz önünde bulundurulacak.
Su ürünleri üretiminde arz-talep dengesi, stok durumu, çevresel etkenler, sosyo-ekonomik faktörler gibi bir dizi veri değerlendirilecek.
Üretim izinleri, belirlenen kurallara ve önceliklere göre verilecek.
Sözleşmeli üretim, organik tarım, iyi tarım uygulamaları gibi özel üretim yöntemlerine öncelik verilecek.
Tarım havzaları ve ürün deseni dikkate alınarak üretim izinleri verilecek.
Yeni meyve bahçesi tesisine izin verilirken belirli kriterlere uyulması gerekecek.
Üretim izni başvuruları, il/ilçe müdürlükleri tarafından değerlendirilecek ve ilgili kişilere bildirilecek.
İl/ilçe müdürlükleri, üretim planlamasına uygun olmayan başvuruları reddedecek.
Tarımsal üretim planlamasına uygun olmayan başvurular onaylanmayacak.
Yılda en az 2 kez toplanacak
Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu, başkanın çağrısı üzerine yılda en az 2 kez salt çoğunlukla toplanacak. Kurul kararları, toplantıya katılanların oy çokluğuyla alınacak. Oyların eşitliği halinde başkanın oyu yönünde karar alınmış sayılacak.
Öncelikli izin verilecek alanlar
Yönetmelik ile bitkisel, hayvansal üretimin ve su ürünleri üretiminin planlanması, bu alanlarda gerekli izinlerin verilmesi ve üretim planlamasına başvurulara ilişkin detaylar da belirlendi.
Buna göre, bitkisel üretim planlaması yapılırken, sözleşmeli üretim, organik tarım ve iyi tarım uygulamaları yapılan alanlar, hayvancılık işletmelerinin kendi ihtiyaçlarına yönelik yem üretimleri, tarla içi modern sulama sistemleri kullanılarak yapılan üretimler, özel mevzuatı çerçevesinde münavebe (ekim nöbeti) zorunluluğu olan ürünler ve çiftçi örgütlerince ortak üretim alanlarında yapılan üretimlere öncelikli olarak izin verilecek.