DEMET İLCE / MUHABİR
Fransız yetkililer, traktörlerin başkente ve diğer şehirlere girmesini engellemek için 15.000 polisin seferber edildiğini söyledi.
Ülke genelinde başka protestolar da yaşanıyor.
Almanya, Belçika ve Hollanda'da da benzer protestolar yaşanırken, yüz binlerce çiftçi Pazartesi günü Paris'e giden ana otoyolları kapatmak için harekete geçti.
Paris'teki bir protestocu, "Ucuz tarım yapamayız... Ticaretimizden geçimimizi sağlamamız gerekiyor" dedi.
Çiftçi sendikaları protestoyu "Paris kuşatması" olarak nitelendirirken, şehre giden tali yollar açık kaldı.
Çiftçiler amaçlarının gıda teslimatlarının süpermarketlere ulaşmasını engellemek olduğunu söylüyor; yetkililer ise onları bunu yapmamaları konusunda uyardı.
Ancak polise müdahale etmeme talimatı da verildi ve şu ana kadar herhangi bir düzensizlik belirtisi görülmedi.
Fransa'nın en büyük çiftçi birliği olan Ulusal Tarım Sahipleri Sendikaları Federasyonu (FNSEA) başkanı Arnaud Rousseau, amacın hükümeti bu duruma hızlı bir çözüm bulmaya zorlamak olduğunu söyledi.
Ayrıca protesto hareketinin Fransa'nın her yerinde "acil durum tedbirlerinin duyurulması gibi somut bir hedefle", özellikle de gıda fiyatları ve kuralların karşılıklılığıyla ilgili olarak devam edeceğini söyledi.
Fransız hükümet sözcüsü Prisca Thevenot, ablukalara yanıt olarak, geçen hafta açıklananlara ek olarak yeni önlemlerin Salı günü açıklanacağını söyledi.
Geçen hafta, yakıt vergilerinde planlanan artışın iptal edilmesi ve hayvanları hastalanan çiftçilere ek destek de dahildi.
Elysée Sarayı ayrıca Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un tarım endüstrisini ve çiftçilere yönelik AB çapındaki desteği görüşmek üzere Perşembe günü Brüksel'de Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile buluşacağını duyurdu