Çıban hastalığının doğal tedavisi mümkündür ve gerekli bitkisel karışımların kullanımı ile çıbandan kolaylıkla kurtulma imkânı bulunmaktadır. Çıban tedavisi farklı bitkisel kürler ile gerçekleştirilebilmektedir.

Çıban Nedir?

Çıban kıl köklerine girerek iltihaplanma oluşturan skafilokok isimli bakterilerden kaynaklanan bir hastalıktır. Kesik ve yaralanmalar sonucunda kıl köklerine giren bu bakteriler, kontrolsüz çoğalarak dokunun iltihaplanmasına neden olmaktadır. İltihaplanan bölge içinde yağ ve iltihap birikimi sonucunda şişme meydana gelmektedir. Oluşan şişlik deri üzerinde hassas ve kızarık bir kabarıklık oluşturmaktadır. Ciddi lezyonlara sahip olmayan hastalık, bulundukları bölgeye ve boyutlarına göre farklı düzeylerde seyredebilmektedir. Böcek sokması ile karıştırılabilen çıbanda kaşıntı hissi bulunmamaktadır. Buna karşın hafif halsizlik görülebilmektedir. Gözlerde oluşabilen çıban, şirpençe çıbanı olarak adlandırılır ve hızlı yayılması, bağışıklığı zayıflatması nedeni ile ciddi sorunlar oluşmasına neden olabilmektedir. Kara çıban ve kum sineği gibi farklı çıban çeşitleri bulunmaktadır ve vücudun farklı bölgelerinde çıkmaktadır. Farklı nedenlerden kaynaklanan çıbanlar, kişisel farklılıklara göre farklı seyirler gösterebilir.

Çıban Kimlerde Görülür?

Çıban görülen kişiler genellikle zayıf bünyeli ve kötü beslenen kişilerdir. Sağlıklı ve düzenli beslenmenin gerçekleşmemesinden dolayı bağışıklık sistemi olumsuz etkilenmektedir. Düşük bağışıklığın yanı sıra alkol kullanımı, kansızlık, şeker hastalığı gibi hastalıklarda derinin yeterli beslenmesini ve korunmasını zorlaştırmaktadır. Egzama, uyku rahatsızlıkları ve yağlı beslenme gibi farklı nedenlerden dolayı çıban oluşması mümkündür. Yeterli deri beslenmesinin olmaması ve yaralanmaların onarımında gecikmeler çıban oluşmasını tetiklemektedir. İltihap birikimi ile oluşan hastalık doğal çıban tedavisi yöntemleri ile tedavi edilebilmektedir.

Doğal tedavi ve evde kolayca uygulanabilen tedavi yöntemleri hakkında mutlaka incelemeniz gereken içeriklere bu bağlantı dirilispostasi.com/haberleri/dogal-tedavi üzerinden ulaşabilirsiniz.

Çıban Tedavisinde Kullanılan Doğal Yöntemler

Doğal çıban tedavisi yöntemlerinde çıbanın patlaması ve iltihabın akması gerekmektedir. Farklı bitki kökleri ve yaprakları ile uygulanabilecek olan tedavi yöntemlerini şu şekilde sıralamak mümkündür.

Soğan; soğanın antibiyotik yapısına sahip olması, dokunun tedavi edilmesinde büyük önem taşımaktadır. Soğanın dilimlenip çıban bulunan bölgeye düzenli olarak sürülmesi, çıbanın tedavi edilmesini sağlamaktadır. Bu noktada, çıbanın bulunduğu bölgeye göre dikkatli uygulamada bulunulması gerekmektedir. Hint yağı; doğal onarıcı görevi gören Hint yağı, bir pamuğa damlatılarak kompres şeklinde uygulanmalıdır. Sık sık bir beze damlatılarak da gerçekleştirilecek bu işlemin 2 – 3 gün boyunca uygulaması yapılmalıdır.

Zerdeçal; toz olarak kullanılması gereken zerdeçaldan 4 çay kaşığı alınır. Ardından biraz su eklenir ve hamur kıvamında bir karışım elde edilir. Elde edilen karışımın çıban bulunan bölgeye sarılması ve 4 – 5 saat bekletilmesi gerekmektedir. Kimyon; toz kimyonun biraz kızartılması ve ardından su eklenerek hamur kıvamı elde edilmesi gerekmektedir. Elde edilen karışım zerdeçalda olduğu gibi 4 -5 saat kalacak şekilde çıban bulunan bölgede bekletilmelidir. Sarımsak; 2 -3 diş sarılsak ezilir ve elde edilen su çıban bölgesine düzenli olarak uygulanırsa tedavi edilmesi mümkündür. Fındık yaprağı; fındık dallarından toplanan taze yaprakların ezilerek hamur haline getirilmesi gerekmektedir. Edilen hamura yarım su bardağı sıcak su ilave edilerek karıştırılır. Ardından soğuması sağlanarak cilde uygulanır. Haftada birkaç defa uygulamanın yapılması yeterlidir. Çay ağacı yağı; 1 -2 yemek kaşığı çay ağacı yağının cilde sürülmesi ile uygulama yapılır. Soğuması ile cildin rahatlaması sağlanabilir.

Çıban Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gereken Diğer Unsurlar Nelerdir?

Çıban tedavisinde dikkat edilecekler bireylerin beslenmeleri ile ilgili unsurlardır. Asitli içeceklerin tüketiminden kaçınılması ve bol su tüketilmesi gerekmektedir. Şeker ve çikolata gibi şekerli gıdalardan kaçınılması, yağlı gıdaların tüketiminden uzak durulması gerekmektedir. Düzenli beslenmeye dikkat edilmesi ve doğal yöntemler uygulanması ile çıban tedavisi mümkündür.

Editör: Haber Merkezi