CHP’de 38. Olağan Kurultay ve 21. Olağanüstü Kurultay’a ilişkin açılan iptal davaları Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde birleştirildi. Ankara 41. Asliye Hukuk Mahkemesi, her iki kurultayın iptal taleplerinin tek dosyada toplanarak 42. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne sevk edilmesine karar verdi. Davaların birleştirilmesiyle birlikte, kritik duruşmanın 26 Mayıs Pazartesi günü saat 10.00’da yapılacağı bildirildi.
KURULTAY İPTALİ İÇİN İKİNCİ BAŞVURU
CHP kurultay delegeleri Yılmaz Özkanat ve Hatip Karaaslan, 6 Nisan’daki 21. Olağanüstü Kurultay’ın iptali için mahkemeye başvurmuştu. Delegelerin avukatı Onur Yusuf Üregen, dilekçesinde CHP’nin tarihsel olarak hukukun üstünlüğüne ve demokrasiye olan bağlılığına vurgu yaptı. Aynı dilekçede, daha önce açılmış olan 4-5 Kasım 2023 tarihli 38. Olağan Kurultay iptal davasıyla da dosyanın birleştirilmesi talep edildi.
LÜTFÜ SAVAŞ DA İPTAL DAVASI AÇMIŞTI
Kurultay sürecine yönelik bir diğer dava da eski Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş tarafından açılmıştı. Savaş ve bazı delegeler, CHP yönetiminin 38. Kurultay’da yetkili kurullara ilişkin usulsüzlük yaptığını öne sürerek, iptal talebinde bulunmuştu.
ŞABAN SEVİNÇ İFADESİNİ VERDİ: "SUÇSUZUM, İFTİRA ATILIYOR"
Kurultay tartışmalarının odağındaki isimlerden gazeteci Şaban Sevinç de mahkemeye ifade verdi. CHP’ye Şubat 2025’te üye olduğunu söyleyen Sevinç, MASAK raporunda geçen 18 milyon TL’lik hesap hareketlerinin gayrimenkul satışlarından kaynaklandığını savundu. “CHP’li belediyeler ve iştiraklerde hiçbir yakınım işe girmedi,” diyen Sevinç, hakkındaki tüm iddiaların "iftira" olduğunu belirtti.
Sevinç, “Gazeteci olarak kurultayı takip ettim, kişisel fikrim olarak değişimden yana olduğumu söyledim. Bunun dışında herhangi bir yönlendirme ya da çıkar ilişkisi içinde olmadım,” dedi.
Gözler şimdi, 26 Mayıs’ta görülecek duruşmada alınacak kararlarda olacak. CHP’deki kurultay sürecinin yargıdan nasıl bir karşılık bulacağı merakla bekleniyor.