Yunus Emre Altuntaş / Özel Haber - TÜRKİYE’de asırlardır her evde ve cemiyette sevilerek okunan Mevlid-i Şerif’in yazarı Süleyman Çelebi’nin 600. vefat yılında külliye projesine başlanacak. Altı asırdan beri zevkle okunan/dinlenen ve pek çok dile çevrilen Mevlid, orijinal adıyla Vesiletü’n-Necât (Kurtuluş Vesilesi), Süleyman Çelebi tarafından 1409 senesinde Bursa’da kaleme alınmıştır. Dinin iki temel varlığı olan Allah ve Peygamber sevgisini şiir diliyle terennüm eden bu eser sebebiyle yazarı Süleyman Çelebi farklı coğrafyalardaki milyonlarca Müslüman tarafından gönülden sevilmiş ve takdir edilmiştir. Ulu Cami’nin de ilk imamı olan Süleyman Çelebi, 1425 tarihinde vefat ettiğinde, Çekirge Yoğurtlu Baba, diğer adıyla Ahmed İlâhî Dergâhı’nın haziresine defnedilmiş, daha sonra üzerine türbe yapılmıştır. Bu türbeyi o zamanlar Mevlid’den alınan şu beyitler süslüyordu: “Hak Teâlâ rahmet eyleye ona Kim beni ol bir dua ile ana Her kim ola bu duada buluna Fâtiha ihsan ede ben kuluna”
TEK PARTİ KADERİNE TERK ETTİ
Sonraki yüzyıllarda deprem ve doğal afetler neticesinde yıkılan türbe Sultan Abdülhamid tarafından tamir ettirilmiştir. Cumhuriyetin ilanından sonra Tekke ve Zaviyelerin kapatılmasına dair kanunla birlikte bu bölgede bulunan dergâh yıkılmış, bahçesinde bulunan mezarlar kaderine terk edilmiştir. 1947’de Süleyman Çelebi’nin kabrinin bulunduğu mezarlığın son mezar taşları da ortadan kaybolmak üzereydi. Bunun üzerine Kazım Baykal tarafından kurulan Bursa Eski Eserleri Sevenler Kurumunun girişimleriyle “Süleyman Çelebi Anıt Mezarı” inşası 1947 yılında dönemin Bursa Valisi Haşim İşcan tarafından onaylandı. Tek parti yılları olması dolayısıyla proje bazı çevrelerin engelleme girişimlerine sahne oldu ve türbe inşaatı ancak 1952 senesinde tamamlanabildi. Anıt mezarın mimarları İbrahim Süzen ve Nurettin Özselâm’dır. Bölgenin tamamı dergâh ve mezarlık olmasına rağmen o şartlarda ancak Süleyman Çelebi’nin mezarı kurtarılabilmiştir. Bu çalışmalarda en fazla emeği geçen isimler Kazım Baykal, Vali Haşim İşcan, Rıza İlova, Fahamettin Ulusoy ile İsmail Hüsnü İnanç olmuştur. Türbenin masraflarının büyük kısmı hayırseverler tarafından karşılanmış, mezarın inşasında görev almak için ülkenin dört bir yanından mimarlar ve mütefekkirler seferber olmuştur.
TARİH YENİDEN YAZILIYOR
Dergâh ve mezarlık olan bu sahanın tek parti döneminde dümdüz edilerek üzerine başkanlık konutu ve sosyal tesis yapılması uzun süredir Bursalıların tepkisini çekiyordu. Mezarların üzerine kurulan tesislerin ecdadın hatırasına hürmetsizlik olduğunu düşünen Bursalıların çağrısı nihayet karşılık buldu. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın öncülüğünde bu sahadaki başkanlık konutu ve tesisler yıkılarak içinde Süleyman Çelebi’nin türbesinin de yer alacağı 10 dönümlük külliye inşaatına 2022 yılında başlanacak. Uzmanlar, atılan bu adımın sadece Bursa açısından değil Türk İslam tarihi açısından da yüzyılın en önemli projelerinden biri olduğunu belirtiyor.