Bir önceki yazımızda sosyal medya hastalıkları hakkında bilgi vermeye başlamış ve ilk olarak RSI Tekrarlayan zorlanma yaralanmalarından bahsetmiştik. Bu fiziksel hasara neden olan bağımlılığa bir artıda aşırı kullanılan mouse yani faredir.
Fare – Klavye Hastalığı
Bu rahatsızlık, sürekli mouse ile yapılan hareket sonucu sinir sıkışmadına bağlı uyuşukluk ve ağrıdır. Ortalamanın üzerinde sosyal medya kullanan bir birey ortalama 7 bin civarı tıklama yapıyorsa bu yaklaşık 1 kilometre kadar mouse’u masa üzerinde hareket ettiriyor demektir. İşte bütün mesele bu. Bu yüzden sağlığınız için mouse az tıklayın.
Aslında RSI ve Fare-Klavye hastalığı fiziksel bir sorun fakat bundan sonra değineceklerimiz bir çeşit ruhsal problem gibi görünüyor.
Cheesepodding
Cheesepodding, bu kelimeyle adlandırılanları çevremizde gördüğümüz gibi belki internetin hayatımıza girdiği ve özellikle müzik ve filmlerin sitelerde uçuştuğu zamanda bizlerde de olmuştur. Tam olarak cheesepodding, sürekli müzik arşivi yapan ve bunları dinlemeye vakti olmayan insanlara verilen bir isim. Sosyal medya platformları dahil internette geçirdiği zamanın büyük kısmını sürekli müzik indirip arşivleyen bu kişilerin smacını anlamak için biraz kendimize bakabiliriz. Bizler onlar kadar takıntılı olmasak da bir dönem izlemeyeceğimiz filmleri, belki vakit bulup dinleyemeceğimiz müzikleri indirip arşivlenmiş olabiliriz. Bazen empati gerekiyor fakat dediğimiz gibi “teknoloji hayatımızı kolaylaştırmalı, Hayatımız olmamalı.”
Siberhondrik
Aslında son dönemlerin en hit olayı, hastalığı veya sağlıklı kalmayı internetten öğrenmeye çalışıp sürekli uygulayan insanlar, bizlere hiç yabancı değil çünkü, hayatımıza giren bir çok insanda karşılaştığımız bir durum. Doktora gitmektense teşhisi internetten kendine koyan daha da öteye geçip orada ki bileğilerle tedavi olmaya çalışan insanlar. Bunlara birde doğal yaşam, sağlıklı yaşam için internette dolaşanları da ekleyince iş farklı boyuta gider. Çevremizde bu tür yani Siberhondrik kaç tane var?
Myspace Taklitçiliği
Facebook yaygınlaşmadan önce sohbet programları vardı. Biralarda insanlar sohbet ederdi! Genelde flört ararlardı dersek daha doğru olur, bu sohbet odalarında kendini farklı tanıtan insanlar yani başka kimliğe bürünen insanlar vardı. Sonra sosyalleşme aracı olarak çıkan Facebook sonrası bu durum aynen bu platforma taşındı. Myspace Taklitçiliği, Facebook’ta kendisini başka biri gibi gösterenlere verilen isimdir. Bugünlerde bu eylemi kendine güveni olmayan, başka bir insan gibi yaşamaya çalışanların yanında, dolandırıcılık ve algı operasyonu yapmak içinde kullanılan bir olgudur.
Görüldüğü gibi teknoloji, gelişimine paralel hem fiziksel hem de ruhsal bağı sorunlara yol açmaktadır. Bu tarz sorunları yenmenin yolu gerektiğinde bilgisayar ve akıllı cihazlarla aramıza mesafe koymaktır. Tekrar etmekte fayda var, “Teknoloji hayatımızı kolaylaştırmalı, Hayatımız olmamalı.”