Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bugün TBMM'de sunacağı 2025 yılı bütçesinin "fiyat istikrarını destekleyen, tasarruflu bir yapı öngören, 'istikrar ve rehabilitasyon' bütçesi" olduğunu söyledi.

Sabah'a açıklamalarda bulunan Cevdet Yılmaz, milyonlarca kişinin merak ettiği sorulara cevap verdi.

İSTİKRAR BÜTÇESİ

2025 yılı bütçesinin istikrar ve rehabilitasyon bütçesi olduğunu belirten Yılmaz, "Bir taraftan fiyat istikrarını destekleyen diğer taraftan tasarruflu bir yapı içeren bir bütçe öngörüyoruz. Bütçemiz deprem sonrasında ülkenin rehabilitasyonunu ve 11 ilin yeniden ayağa kaldırılmasını da kapsıyor" dedi. Yılmaz, bütçenin vergi yükünü arttıran tarafı olmadığını, genel vergi oranları ile ilgili herhangi bir değişiklik düşünmediklerini, ifade ederek, "Yeni vergi diyebileceğimiz bir husus bütçemizde varsayılmadı" diye konuştu.

İki bakanlıktan kredi kartı açıklaması! Komisyon alınamaz İki bakanlıktan kredi kartı açıklaması! Komisyon alınamaz

1.6 TRİLYON YATIRIM

Bütçede yatırımlara yeterli ödenek ayrılmadığı eleştirilerini kabul etmediğine dikkat çeken Yılmaz, "2023'te yatırıma ayrılan kaynağın milli gelire oranı yüzde 5.3'e kadar yükselmişti. Deprem harcamaları büyük oranda yatırım harcamasıdır. Onu görmeyip sadece deprem dışı yatırımlara bakarsanız yanıltıcı olur. Deprem sonrası yaptığımız konutlar, sanayi ve kent altyapıları yatırım niteliğinde ve ülkenin geleceğine yönelik harcamalar. Onları topladığınızda merkezi yönetim bütçesinden yatırımların milli gelire oranı tarihi ortalamaların üzerindedir. Toplam yatırım ödeneği teklifimiz 1.6 trilyon civarında. Bu bütçe, yatırımları ihmal eden bütçe değil" dedi.

SSDF TEKLİFİNDE REVİZYON

Savunma Sanayi Destekleme Fonu'na (SSDF) ilişkin düzenlemede bazı tartışmalar yaşandığını hatırlatan Yılmaz, "Etkilerine yeniden bakılacak. 2025 yılı bütçesinden sonra Cumhur ittifakı ile bir araya gelip değerlendirme yapacağız. Haklı eleştiriler çerçevesinde tabi ki revizyonlar söz konusu olacak. Çelik Kubbe ve Milli Savaş Uçağımız KAAN gibi projelerimiz geliştirilecek. Türkiye'nin güvenliğini sağlamak önemli. 1000'in üzerinde savunma sanayi projemiz var. Bunun için finansman ihtiyacı söz konusu. Geçmişte paramızla alamadığımız ürünleri şimdi başkalarına satıyoruz. Bu yıl 6.6 milyar dolar ihracat beklentimiz var. 2025 bütçemizden 252.3 milyar TL kaynak aktarıyoruz. Toplam savunma ve güvenlik alanına da 1.6 trilyon kaynak öngörüyoruz" dedi.

ASGARİ ÜCRET KRİTERİ

Bütçede ücretlerle ilgili artış oranı konulmadığını hatırlatan Cevdet Yılmaz, "Memurlarla ilgili süreç belli kurala bağlanmış, toplu sözleşme çerçevesinde işliyor. Asıl merak edilen konu asgari emekli ücreti. Geldiğimiz noktada 12 bin 500 TL'ye çıkarıldı. Asgari ücret kamunun tek başına belirlediği ücret değil. Üçlü mekanizma var. Metropollerde özellikle soruyorum 'Ne kadar ücret veriyorsunuz?' diye. Genelde asgari ücretin üzerinde bir noktaya gelmiş durumda" dedi.

Yılmaz, 2025 yılı asgari ücreti ile ilgili olarak da şöyle konuştu: "Buradaki süreç müzakereler sonucunda şekillenecek. İl bazında farklı satın alma gücü olduğunu söyleyebiliriz. Yılsonunda müzakereler yapılacak, onun sonucunda şekillenecek. Hem reel ekonominin durumu hem sosyal dengeler hem de tarafların beklentileri görülerek denge içinde bir yaklaşım olacak."

Editör: Nusret Odabaş