Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından İstanbul Levent'teki bir otelde düzenlenen Türkiye-Senegal İş Forumu'nda, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz önemli açıklamalarda bulundu. Senegal Cumhurbaşkanı Beşir Cuma Fay’ı mart ayında gerçekleştirilen seçimlerdeki başarısından dolayı tebrik eden Yılmaz, 17 Kasım'da yapılacak Senegal Parlamento seçimleri için de başarı dileklerini iletti.

Türkiye'nin Afrika'ya Kardeşlik Temelli Yaklaşımı

Yılmaz, Türkiye’nin Afrika kıtasının gelişimine kardeşlik temelinde katkıda bulunduğunu belirterek, Türk Hava Yolları’nın kıtada 60’ın üzerinde noktaya uçtuğunu, TİKA, Maarif Vakfı ve Yunus Emre Enstitüsü’nün de Afrika'daki varlığını güçlendirdiğini dile getirdi. Türkiye'nin Afrika'da büyükelçilik sayısını 2002'de 12’den 44’e yükseltmesinin, kıtaya verilen önemi gösterdiğini ifade eden Yılmaz, bu ilişkilerin ekonomi, ticaret ve yatırım alanlarında kendini hissettirdiğini söyledi.

Karşılıklı Kazan-Kazan İlişkisi

Afrika ülkeleriyle ticari ilişkilerin karşılıklı anlayış ve "kazan-kazan" prensibiyle sürdüğüne dikkat çeken Yılmaz, Senegal’in Batı Afrika'daki stratejik önemini vurguladı. Senegal Cumhurbaşkanı Fay ve heyetinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yaptığı görüşmenin iki ülke ilişkilerinde yeni bir dönüm noktası olacağını belirten Yılmaz, şunları ekledi:

ExxonMobil, Eni ve Total, Kıbrıs açıklarındaki doğalgaz yatağı için iş birliği planlıyor ExxonMobil, Eni ve Total, Kıbrıs açıklarındaki doğalgaz yatağı için iş birliği planlıyor

"Senegal ile mevcut imkanlardan sonuna kadar yararlanmamız ve yeni mekanizmalar üretmemiz gerektiğine inanıyorum. Bu dönemde çok daha ileriye bu bayrağın taşınacağına inanıyoruz."

A A 20241101 36077690 36077676 T U R K I Y E S E N E G A L I S F O R U M U

"2053 vizyonu çerçevesinde 5 yıllık kalkınma planlarıyla geleceğimizi planlıyoruz"

Yılmaz, Senegal’in 2050 vizyonunun düşük karbon emisyonlu, sürdürülebilir ekonomik büyümeyi hedeflediğini, Türkiye’nin de 2053 vizyonu kapsamında yeşil ve dijital dönüşüme odaklandığını ifade etti. Türk iş dünyasının Senegal’in uzun vadeli planlarını göz önünde bulundurarak stratejik adımlar atması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, enerji, altyapı ve tarım alanlarında ortak projelerin önemini belirtti.

"Siyasi istikrar, ekonomik istikrarın temelidir"

Türkiye'nin güçlü ekonomik büyüme performansına da değinen Yılmaz, yıllık ortalama %5,4 büyüme oranıyla dünya ortalamasının üzerinde bir başarı sergilendiğini ifade etti. 2024 sonu itibarıyla milli gelirin 1,3 trilyon doları, kişi başına gelirin ise 15 bin doları aşmasının hedeflendiğini söyledi. Yılmaz, Türkiye’nin ihracatının yıl sonunda 264 milyar dolara, turizm gelirlerinin ise 60 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini belirtti.

"Siyasi istikrar, ekonomik istikrarın temelidir. Doğru politikalarla büyüme sağladık ve dünyanın en büyük ekonomilerinden biri haline geldik."

Yatırımlara Destek Çağrısı

Türkiye’nin Senegal'de 800 milyon dolara yakın yatırımı olduğunu ve müteahhitlerin 1,8 milyar dolarlık 37 projeyi hayata geçirdiğini ifade eden Yılmaz, Dakar Havalimanı, Dakar Arena ve Dakar Expo Merkezi gibi projelerin örnek teşkil ettiğini söyledi. Enerji sektöründe yenilenebilir ve doğal gaz santralleri projelerinin önemini vurgulayan Yılmaz, yatırımcıları desteklediklerini dile getirdi.

Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması

Yılmaz, iki ülke arasında "Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması"nın hızla onaylanmasının ticari ilişkileri daha da geliştireceğini ifade etti. Ekonomik komisyonların toplanması gerektiğini belirten Yılmaz, hedeflerinin Türkiye ve Senegal’in birlikte refah düzeyini artırmak olduğunu vurguladı.

"Türk iş insanlarını Senegal'deki fırsatları değerlendirmeye davet ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı Fay’dan da bu süreçte Türk yatırımcılara destek bekliyoruz."

Yılmaz, Türkiye'nin güçlü ekonomik yapısı ve stratejik konumu sayesinde, Senegal'in kalkınma hedeflerine ulaşmasında önemli bir partner olacağını söyledi.

A A 20241101 36077690 36077689 T U R K I Y E S E N E G A L I S F O R U M U

Kaynak: AA