Celaleddin Melikşah takvimi, Celali takvimi nedir? Hangi devlet zamanında kullanılmıştır? TRT 1'in tarih kokak dizisi Uyanış: Büyük Selçuklu yeni bölümüyle gündeme bomba gibi düştü. Dizide Selçuklu sultanı Melikşah, Ömer Hayyam'dan yeni bit takvim yapmasını istedi. Bu kapsamda rasathanesinin kapısını çaldı. Ardından söze giren Nizamülmülk ise bu takviminin Celalleddin Melikşah takvimi olarak anılacağını söyledi. Böylece Celaleddin takvimi trend oldu. Peki, Celaleddin Melikşah takvimi, Celali takvimi nedir? Hangi devlet zamanında kullanılmıştır? detaylar haberimizde...

CELALEDDİN MELİKŞAH TAKVİMİ, CELALİ TAKVİMİ NEDİR? HANGİ DEVLET ZAMANINDA KULLANILMIŞTIR?

Celaleddin Melikşah takvimi, Celali takvimi nedir? Hangi devlet zamanında kullanılmıştır?

Celali Takvimi ya da Hicri Şemsi takvimi, Güneş yılı esasına göre, Ömer Hayyam başkanlığındaki bir kurul düzenlemiş, Büyük Selçuklu Sultanı Celaliddevlet Melikşah'a sunmuştur. 1079 yılından itibaren uygulanmaya başlanmıştır. 9 Ramazan 471 (Miladi 15 Mart 1079) yılına rastlayan Nevruz yılbaşı olarak, Hicret yılı da başlangıç noktası olarak kabul edilmiştir. Babür İmparatorluğu da bir dönem Celali Takvimi'ni kullanmıştır. Celali Takvimi sadece tarım gibi ekonomik işlerin düzenlenmesinde kullanılmış, normal hayatta Hicrî takvim kullanılmaya devam edilmiştir.

Celali Takvimi'nde 1 yıl, 365 gün 6 saat olarak kabul edilmiştir. Matematiksel kurallar yerine astronomik hesaplar kullandığı için, İlkbahar Ekinoksu başlangıcı tayininde Gregoryen takviminden daha doğrudur.

Editör: Haber Merkezi