Dolar-Euro kuru bugün ne kadar? 16 Eylül 2024 Dolar-Euro kuru bugün ne kadar? 16 Eylül 2024

Çekya'nın Sanayi ve Ticaret Bakanı Jozef Sikela, Rusya’nın Ukrayna üzerinden Avrupa’ya gaz sevkiyatını sona erdirmesi olasılığına karşı, AB ülkelerinin bu gazı farklı tedarikçilerden sağlaması gerektiğini vurguladı. Sikela, AB enerji komiseri Kadri Simson’a ve Macaristan, Avusturya, Slovakya ve Almanya’daki mevkidaşlarına hitaben yazdığı mektupta, "Rusya'nın enerji kaynaklarını bir silah olarak kullandığı ve enerji piyasamızı istikrarsızlaştırdığı defalarca kanıtlandı" dedi.

Ters Yönlü Gaz Akışı Önerisi

Sikela, Çekya’nın Rus gazına bağımlı ülkeler için Ukrayna’dan gelen günlük 40-42 milyon metreküp gazın yerini alacak tedarik sağlama kapasitesine sahip olduğunu belirtti. Bakan, Almanya’nın gaz depolama ücretlerini kaldırmasının bu planın hayata geçirilmesini kolaylaştıracağını vurguladı.

Çekya Ticaret Bakanı, özellikle sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) tedarikinin Rus gazına alternatif olabileceğini ifade etti. Sikela, "Rusya’dan alınan gazın, transit sırasında başka kaynaklardan gelen gazla takas edilmesi riskine karşı dikkatli olunmalı" dedi. 

Sikela, AB'nin Rus gazına bağımlılığını önemli ölçüde azalttığını, Putin’in Şubat 2022'de Ukrayna’ya yönelik saldırısından önce yüzde 40 olan bağımlılığın geçtiğimiz yıl yüzde 8’e düştüğünü belirtti. Ancak, Avusturya ve Slovakya gibi ülkelerin hala yüksek oranda Rus gazına bağımlı olduğunu ve bu nedenle çabaların artırılması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Haber Merkezi