Eylül ayında, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya'daki birçok okul, e-posta yoluyla yapılan bombalı tehditler nedeniyle kapatıldı. Bu tehditlerin ardından yapılan incelemelerde okullarda patlayıcı maddelere rastlanmadı, ancak tehditlerin gücü, yerel medyada geniş yankı uyandırdı.

Çek Cumhuriyeti İstihbarat Servisi Başkanı Michal Koudelka, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, bu tehditlerin arkasında belirgin bir "Rus izi" bulunduğunu söyledi. Koudelka, "Bu tehditlerin, Rusya, Çin, İran ve Kuzey Kore gibi ülkelerin birbirlerini destekleyerek küresel bir kötülük yaratma çabalarının bir parçası olduğunu" belirtti.

Rusya ile Gerilim

Çek Cumhuriyeti’nin Rusya ile ilişkileri, 2022’deki Ukrayna savaşından önce de gergindi. 2014 yılında Vrbětice kasabasındaki mühimmat deposu patlamasında iki kişi hayatını kaybetmiş, Çek hükümeti Rusya’yı sorumlu tutmuştu. 2021 yılında bu olayla ilgili olarak Rusya’nın rolüne dair kanıtlar bulunduğunu açıklayan Çek hükümeti, bu nedenle çok sayıda Rus diplomatı sınır dışı etmişti.

Çek Cumhuriyeti, NATO üyesi olarak, Ukrayna’ya verdiği destekle de dikkat çekiyor. Rusya ise bu gerilimler nedeniyle Çek Cumhuriyeti’ni "düşman ülke" listesine almıştı.

Gazze'de son 24 saatte 50 kişi öldü Gazze'de son 24 saatte 50 kişi öldü

Siber Saldırılar ve Önceki Tehditler

Bu olay, Çek Cumhuriyeti’nin siber saldırılarla karşılaştığı ilk durum değil. Geçtiğimiz Mayıs ayında AB ve NATO, Rusya’yı Almanya ve Çek Cumhuriyeti'ne yönelik siber saldırılar düzenlemekle suçlamıştı. Çek Dışişleri Bakanlığı, bazı devlet kurumlarının, "Microsoft Outlook'taki daha önce bilinmeyen bir güvenlik açığı" üzerinden hedef alındığını açıklamıştı. 

Rusya'nın bu tür eylemlerinin, uluslararası ilişkilerdeki gerilimleri daha da artıracağı öngörülüyor.

Kaynak: Haber Merkezi