Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Aktaş, NTV canlı yayınında doğum oranlarının düşmesinin getirdiği tehlikelere değindi ve aileyi korumak için harekete geçtiklerini dile getirdi. Mahalle bazlı sosyal risk haritası çıkarılacağına değinen Mahinur Özdemi Aktaş, her ailenin aile hekimine sahip olması gibi her hanenin aile danışmanı olmasını hedeflediklerini dile getidi.

Milli Yüzücü Umut Ünlü'den bir altın madalya daha! Milli Yüzücü Umut Ünlü'den bir altın madalya daha!

HER HANEYE BİR AİLE DANIŞMANI
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Aktaş, adımları atılmaya başlanan aile danışmanlığı hizmeti ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

Ser89

"Her ailenin nasıl aile hekimi varsa her hanenin bir aile danışmanı olsun istiyoruz. İlk çalışmamızı başlattık. Bu sayede mahalle mahalle ülkemizin sosyal  risk haritasını çıkaracağız. Olası riskleri önceden görüp buna göre hareket edeceğiz.Böylece önleyici önlemleri zamanında almış olacağız."

TÜRKİYE DOĞUM ORANLARI
Toplam doğurganlık hızı, 2001 yılında 2,38 çocuk olarak öne çıkarken, 2023 yılında 1,51 çocuk olarak ölçüldü. Yani, bir kadının doğurgan olduğu dönem boyunca doğurabileceği ortalama çocuk sayısı 2023 yılında 1,51 oldu. Bu durum, doğurganlığın nüfusun yenilenme düzeyi olan 2,10'un altında kaldığını gösterdi.

Uzmanlar, doğurganlık hızının nüfusun yenilenme düzeyi olan 2.10'un altında kalmasının, uzun vadede Türkiye'nin demografik yapısında önemli değişikliklere yol açabileceğini belirtiyor. Düşen doğurganlık oranları, ekonomik zorluklar, artan yaşam maliyetleri, kentleşme ve kadınların eğitim ve iş gücüne katılımının artması gibi faktörlere bağlanıyor. Bu eğilimin devam etmesi durumunda, nüfusun yaşlanması ve demografik dengenin bozulması gibi sorunların gündemin en çok konuşulan konulardan birine dönüşmesine neden olması bekleniyor.

Kaynak: ASLINDA / BERFİN BİTİRİM