Yabancı uyruklu vatandaşların Türkiye’de çalışabilmesi için bakanlık tarafından süreli veya süresiz olarak çalışma izni belgesini almaları gerekir. Çalışma izin belgesinin geçerlilik süresi bulunur ve bu süre dolduktan sonra tekrardan çalışma izin belgesi alınması gerekir.
Çalışma İzin Belgesi Nasıl Alınır?
Çalışma izin belgesi alabilmek için işçiler çalıştıkları şirketten ya da e-devlet üzerinden işlem yapmalıdır. Yabancı uyruklu kişilerin ise işverenleri tarafından izin belgesi alabilmesi mümkündür. Yabancı uyruklu kişiler için çalışma izni belgesi alınması zorunludur. Bu belge “İçişleri Bakanlığı” tarafından verilir.
Çalışma İzin Belgesi E-devlet'ten Nasıl Alınır?
Çalışma izin belgesi e-devlet üzerinden alınabilir. Bunun için yapmanız gerekenler sırasıyla:
- E-devlete T.C. kimlik numaranız ve şifrenizi yazarak giriş yapınız.
- Ardından “kurumlar” seçeneğini seçiniz.
- Karşınıza alfabetik olarak çıkan kurumlardan “içişleri bakanlığını” seçiniz.
- “E-devlet kapısı” üzerinden “sunulan hizmetler” bölümüne girerek “seyahat izni talebi” ve “e-başvuru” seçenekleri karşımıza çıkar. (seyahat izin talebinde bulunmak istiyorsanız eğer “seyahat izni talebi” seçeneği seçip gerekli bilgileri girerek seyahat izni talebinizi gerçekleştirebilirsiniz).
- Çalışma izin belgesi için seçeneğiniz “e-başvuru” olacaktır.
“E-başvuruya” girdikten sonra ekranda çıkan “+ yeni başvuru” bölümüne giriniz.
- “Başvuru türü seçimi” karşınıza çıkacaktır. Buradan başvuru türünü (çalışma muafiyet izin işlemleri) ve alt başlık türünü (çalışma muafiyet izin belgesi verilmesi) kısmını doldurunuz ve ardından devam et butonuna basınız.
- İletişim bilgileri e-posta adresi ve cep telefonunuzu eksiksiz bir şekilde giriniz.
- Alt kısımda ise standart başvuru metni veriliyor.
- Belirlediğiniz metni “standart başvuru metni” kısmına giriniz. Eğer özel bir durumunuz var ise belirlenen bölüme yazarak belirtiniz.
- Dosya ekle bölümüne çalıştığınız kurumdan almış olduğunuz herhangi bir belge varsa eğer bunun fotoğrafını çekip dosya ekle seçeneğine tıklayarak bilgisayarınızdan o fotoğrafı ekleyerek sisteme yükleyiniz.
- Şu anda bulunduğunuz adresinizi giriniz.
- Son olarak belirtilen durumları ve uyarıları okuyup kabul ettiğinizi onaylayarak başvurunuzu gerçekleştirmiş bulunuyorsunuz.
Sistem yoğunluğundan dolayı çalışma izni belgesi başvurunuzun gerçekleşmesi uzun sürebilir.
Yabancı çalışma izni başvurusu nasıl yapılır?
Yabancı uyruklu kişilerin izin başvuruları yurt içi ve yurt dışından yapılabiliyor. Çalışma izni alınacak yabancı uyruklu kişi hala yurt dışında ise sırasıyla şu yollar izlenmelidir:
- İlk olarak yabancı uyruklu kişi bulunduğu ülkedeki Türk Büyük Elçiliği’ne veya konsolosluğuna “çalışma vizesi” almak için başvuru yapmalıdır.
- İş sözleşmesi ve diğer gerekli belgeler büyük elçiliğine veya konsolosluğa teslim edilir.
- Yabancı uyruklu kişiye işvereni tarafından “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına” çalışma izni başvurusu yapılabilmesi için 16 haneli bir referans numarası verilir.
- Verilen referans numarası ile işveren veya vekili kişi, çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığına online sistem üzerinden başvuru yapar.
- Başvuru yaparken gerekli olan belgeler yüklenir.
- Sisteme yüklenen belgelerin aslı da bakanlığa posta yoluyla 10 iş günü içerisinde ulaştırılır.
- Bakanlık başvuruyu inceler.
- Başvuru incelenirken eksik evrak varsa eğer bu eksik evrakları veya başvuruyu destekleyen ek belgeler talep eder.
- Ek belgeler bakanlığa sistem üzerinden veya posta yolu ile teslim edilir
- Başvurunuz bakanlıkça olumlu veya olumsuz şekilde sonuçlandırılır.
- Eğer yabancı uyruklu kişinin çalışma izni onaylanırsa, yabancı uyruklu kişi çalışma vizesi almak için müracaat ettiği Türk Büyük Elçiliğine veya konsolosluğuna tekrar gider
- Gerekli harçlar ödenir
- Harç ödendikten sonra yabancı uyruklu kişi, çalışma vizesi alarak Türkiye’ye çalışma vizesi ile gelir.
- İş verenin kendisi veya vekili yabancı uyruklu kişi Türkiye’de işe başladıktan sonra yasal süresi içerisinde SGK’ye başvurarak sigorta girişini yapar.
- Yabancı uyruklu kişi yurt içindeyse eğer yabancı çalışma izni başvurusu yapabilmek için yabancı uyruklu kişinin en az 6 ay süre ile alınmış geçerli bir ikamet izni olması gerekir.
- Yabancı uyrukların çalışma izni başvurusunu bakanlık tarafından olumsuz olarak değerlendirilmesi sonucunda hiçbir şahıs başvurunun olumlu şekilde sonuçlanacağının bilgisini ve garantisini veremez.
Bir başvurunun reddedilmesinin sonucunda yabancı uyruklu kişi için 1 yıl boyunca aynı iş yerinden yeni bir başvuru yasal olarak yapılamaz ve yapılmasına izin verilemez.
Yabancı Uyruklu Kişilere Başvuru Yapabilmek İçin Ne Gerekir?
Yabancı uyruklu kişiler için çalışma izni başvuruları yabancı kişiler adına yalnızca işverenler tarafından verilir. Yabancı uyruklu çalışanınızın adına çalışma izni başvurunuzu yapabilmeniz için “e-imzanızın” (elektronik imza) ve “kayıtlı elektronik posta adresinizin” olması gerekir.
E-imzanız olmadan yabancıların çalışma iznini otomasyon sisteminden giriş yapamaz, izin belgesi işleminizi gerçekleştiremezsiniz.
Süresiz Çalışma İzin Belgesi Nasıl Alınır?
Süresiz çalışma izin belgesi almak isteyen yabancı uyruklu kişilere Türkiye’de süresiz bir şekilde çalışma izni hakkı veren çalışma iznidir. “Uluslararası İş Gücü” kanununa göre süresiz çalışma iznine başvuru yapabilecek yabancı uyruklu kişiler şunlardır:
- Türkiye’de uzun dönem ikamet izni sahibi olan yabancı uyruklu kişiler,
- Türkiye’de en az 8 yıl kanuni çalışma izni olan yabancı uyruklu kişiler.
Süresiz çalışma izni belgesi alabilmek için bu maddelerin sağlanması gerekir fakat yabancı uyruklu kişilerin süresiz çalıma izninin verilmesinde kesin bir hak sağlamaz. Yabancı uyruklu kişilerde aranan diğer şartları da taşıyor olması gerekir. Bu şartları taşıyan yabancı uyruklu kişilere çalışma izin belgesi verilir.