OpenAI Kasım 2022'de ChatGPT'yi başlattığından beri, şirketler işyerinde yapay zeka kullanımını kontrol altında tutmak için çabalıyor.

MIT Sloan School of Management'ın küresel ekonomi ve yönetim grubu başkanı Simon Johnson, pek çok kuruluşun verilerinin sızdırılmasından endişe duyduğunu, bunun yalnızca OpenAI algoritmalarını hassas bilgilerle istemeden eğitmekle kalmayıp, aynı zamanda potansiyel olarak kurumsal sırların rakiplerin isteklerine maruz kalmasından endişe duyduğunu söylüyor. 

Yine de pek çok işçi teknolojiyi seviyor ve onu arzuluyor, hatta ona güveniyor.

Berlin merkezli iş danışmanı Matt ve meslektaşı, ChatGPT'nin piyasaya sürülmesinden sadece birkaç hafta sonra işyerlerinde ilk keşfedenler arasındaydı. Chatbot'un iş günlerini bir gecede değiştirdiğini söylüyor. Matt, "Bir video oyunu hilesini keşfetmek gibiydi" diyor. "Doktora tezimden gerçekten teknik bir soru sordum ve bu, çok özel uzmanlığa sahip kişilere danışmadan kimsenin bulamayacağı bir cevap sağladı. Bunun oyunun kurallarını değiştireceğini biliyordum."

Hızlı tempolu ortamında bilimsel konuları araştırmak, kaynak toplamak ve müşterilere kapsamlı sunumlar hazırlamak gibi günlük görevler birdenbire çocuk oyuncağı haline geldi. Tek sorun şuydu: Matt ve meslektaşı ChatGPT kullanımlarını sıkı korunan bir sır olarak saklamak zorundaydı. Araca çoğunlukla evden çalışma günlerinde gizlice eriştiler.

"Meslektaşlarımıza karşı önemli bir rekabet avantajımız vardı; çıktılarımız çok daha hızlıydı ve onlar bunun nasıl olduğunu anlayamadılar. Yöneticimiz çok etkilendi ve performansımız hakkında üst yönetimle konuştu" diyor.

Teknolojinin açıkça yasaklanmış olması, hoş karşılanmaması ya da bazı çalışanlara gizli destek verilmesi olsun, bazı çalışanlar üretken yapay zeka araçlarını ihtiyatlı bir şekilde kullanmaya devam etmenin yollarını arıyor. Teknoloji giderek çalışanların arka kanalı haline geliyor: Şubat 2023'te profesyonel sosyal ağ Fishbowl tarafından yapılan bir araştırmada, işyerinde yapay zeka kullanan 5.067 katılımcının %68'i, kullanımlarını patronlarına açıklamadıklarını söyledi.

İşyerinde yasakların olmadığı durumlarda bile çalışanlar yapay zeka kullanımlarını iş arkadaşlarından gizli tutmak veya en azından korunmak isteyebilir. Johnson, "Yapay zeka konusunda henüz belirlenmiş normlarımız yok; makine görevlerinizin çoğunu yapıyorsa, başlangıçta işinizde aslında o kadar da iyi olmadığınızı kabul ediyormuşsunuz gibi görünebilir" diyor Johnson. "İnsanların bunu gizlemek istemesi doğal."

Sonuç olarak, çalışanların dikkat çekmemeye yönelik stratejilerini değiştirebilecekleri forumlar ortaya çıkıyor. Reddit gibi topluluklarda pek çok kişi, ya yüksek teknolojili çözümler (ChatGPT'yi bir işyeri aracı olarak gizlenen yerel bir uygulamaya entegre etmek) ya da kullanımı gizlemek için ilkel çözümler (bir gizlilik ekranı eklemek ya da gizlice erişim sağlamak) yoluyla işyeri yasaklarını gizlice aşmanın yollarını arıyor.

Yapay zekaya bağımlı hale gelen giderek artan sayıda çalışan, dikkatten kaçmanın yollarını aramaya başlamak zorunda kalabilir. Ağustos 2023'te BlackBerry'nin 2.000 küresel BT karar vericisiyle yaptığı ankete göre, katılımcıların %75'i şu anda işyerinde ChatGPT ve diğer üretken yapay zeka uygulamalarını yasaklamayı düşünüyor veya uyguluyor; %61'i ise önlemlerin uzun vadeli veya kalıcı olmasının amaçlandığını söylüyor.

Bu yasaklar şirketlerin hassas bilgileri yanlış ellerden uzak tutmasına yardımcı olsa da Hancock, üretken yapay zekayı özellikle uzun vadede çalışanlardan uzak tutmanın geri tepebileceğini söylüyor. "Yapay zeka araçları çalışan deneyiminin bir parçası olacak şekilde ayarlandı, bu nedenle ne zaman ve nasıl benimseneceklerine dair bir vizyon sunmadan bunlara erişimi kısıtlamak (korkulukların getirilmesini takip etmek gibi) hayal kırıklığı yaratabilir" diyor. "Ve bu, insanların ihtiyaç duydukları araçlara erişebilecekleri bir yerde çalışmayı düşünmelerine yol açabilir."

Matt ise bir adım önde olmak için geçici bir çözüm buldu. O ve meslektaşı Perplexity arama motoru platformunu gizlice kullanmaya başladılar. ChatGPT gibi, temel istemlere karmaşık yazılı yanıtları anında döndüren üretken bir yapay zeka aracıdır. Matt, Perplexity'yi ChatGPT'den daha çok seviyor: gerçek zamanlı bilgiler sunuyor ve hızlı bir şekilde kontrol edilebilen kaynaklardan alıntı yapıyor; sunumları derinlemesine, güncel bilgi gerektirdiğinde idealdir. İş yerindeki dizüstü bilgisayarında günde yüzlerce kez sorguluyor, çoğunlukla uzaktan çalışıyor ve onu Google'dan daha fazla kullanıyor.

En son yapay zeka aracını mümkün olduğu kadar uzun süre gizlice kullanmaya devam edebileceğini umuyor. Onun için, ofisteki dizüstü bilgisayar ekranını ara sıra karartmak zorunda kalmak ve kaynakları daha geniş ekibiyle paylaşmamak gibi küçük bir sıkıntıya değer. "Rekabet avantajını korumayı tercih ediyorum" diyor.

Editör: Haber Merkezi