Tarım ve Orman Bakanlığı, "Aranıyor" başlığıyla Turunçgil Uzun Antenli Böceği (Anoplophora Chiensis) için kırmızı bülten hazırladı. 

Sosyal medyada silahlı fotoğraf paylaşanlara operasyon Sosyal medyada silahlı fotoğraf paylaşanlara operasyon

Türkiye'de az sayıda rastlanan ancak karantinaya tabi tutulan ve ağaçların ölümüne yol açan Turunçgil Uzun Antenli Böceği (Anoplophora Chiensis) Avcılar'daki bazı ağaçlarda tespit edildi.  

I S T A N B U L A V C I L A R D A B A K A N L I G I N K I R M I Z I 642862 190492

Avrupa'da İtalya, İsviçre, Fransa, Almanya ve Hırvatistan dahil olmak üzere birçok ülkede ve Türkiye'de de zaman zaman görülen, hiçbir kimyasal ilacın etki etmediği zararlı böceğin, istila ettiği turunçgiller, ceviz, elma, Avustralya çamı, ebegümeci, çınar, söğüt, armut, dut, Çin üzümü, kavak, liçi, kumkuat, Japon kırmızı sediri, meşe ve ficus dahil olmak üzere birçok farklı sert ağaç türünü öldürebildiği belirtildi. 

I S T A N B U L A V C I L A R D A B A K A N L I G I N K I R M I Z I 642867 190492

AĞAÇLAR KÖKLERİNDEN SÖKÜLDÜ

Cihangir Mahallesi'nde bazı sokaklarda kaldırımlarda bulunan akça ağaç ile dişbudak ağaçlarının bu böceklerin istilasına maruz kaldığı tespit edildi.

Avcılar İlçe Tarım Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Avcılar Belediyesi ortak saha çalışması yaparak belirlenen böceğin kısmen veya tamamen kuruttuğu 23 ağaç işaretlendikten sonra iş makineleri ile köklerinden söküldü. 

H Nw7A5Yj Hky L Rj5 T T Sn1W

Ağaçların dikili olduğu yerler zararlının çoğalma veya yayılma olasılığı göz önüne alınarak beton ile kapatıldı.

İlaçlamanın etki etmediği, böceğin kuruttuğu tespit edilen ağaçların kökünden sökülerek parçalandığı ve ardından imha edilerek hiçbir alanda kullanılamadığı öğrenilirken bakanlığın 'kırmızı listesinde' yer alan bu zararlıya karşı izlenecek yöntemlerin 2014 yılında Resmi Gazete 'de yayımlanarak yürürlüğe girdiği belirtildi.

Kaynak: DHA