AB Komisyonu, Çin'in bazı AB süt ürünlerine yönelik anti-sübvansiyon soruşturmasını, "şüpheli" bulduğunu belirterek, bu sürecin derhal sona erdirilmesini talep etti. Bu adım, Dünya Ticaret Örgütü'nde müzakerelerin yolunu açarak, sorunun daha fazla büyümeden çözülmesini hedefliyor. 

Türkiye ve Irak arasındaki karşılıklı vize muafiyeti turizme olumlu yansıdı Türkiye ve Irak arasındaki karşılıklı vize muafiyeti turizme olumlu yansıdı

Çin'in soruşturması, AB'nin bazı süt ürünlerine – özellikle peynir, süt ve krema gibi ürünlere – yönelik sübvansiyonlarını hedef alıyor. Bu adım, Çin'in elektrikli araçlara (EV) yönelik olarak AB'nin getirmeyi planladığı %36,3'e varan ek vergilere yanıt olarak değerlendiriliyor.

AB ve Çin Arasındaki Elektrikli Araç Gerilimi

AB, Çin'in elektrikli araçlarını sübvanse ederek fiyatlarını yapay olarak düşük tuttuğunu ve bu durumun Avrupalı üreticileri dezavantajlı duruma düşürdüğünü iddia ediyor. Bu suçlamalar üzerine AB, Çin'den ithal edilen elektrikli araçlara ek gümrük vergileri getirmeyi planlıyor. Çin ise bu suçlamaları "çıplak korumacılık" olarak nitelendirerek, soruşturmayı şiddetle eleştiriyor.

Bu ticaret gerilimlerinin gölgesinde, Çin AB'yi domuz eti, brendi ve süt ürünleri gibi hassas sektörlerde soruşturmalarla karşılık vererek bir ticaret savaşı riskini artırıyor. 

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis ve Çin Ticaret Bakanı Wang Wentao arasındaki görüşmelere rağmen somut bir ilerleme kaydedilemedi. AB’nin ek vergi kararı için Ekim ayı sonuna kadar bir oylama yapması bekleniyor.

AB Komisyonu, Çin'in AB süt ürünleri üzerindeki soruşturmasını “kötüye kullanılan bir süreç” olarak nitelendirirken, AB’nin ortak tarım politikası olan CAP’ı korumaya kararlı olduklarını vurguluyor. 

Ticaretin Geleceği Üzerindeki Etkiler

AB’nin Çin’e yaptığı süt ürünleri ihracatı, 2023 yılında 1,76 milyar euroya gerileyerek önceki yıla göre düşüş gösterdi. İrlanda, AB üyesi ülkeler arasında Çin’e en fazla süt ürünü ihracatı yapan ülke olarak öne çıkıyor.

Kaynak: Haber Merkezi