Küçük yatırımcılar, büyük yatırımcılara yem olduğu zaman bu büyük yatırımcılara balina denmeye başlanmıştır. Yani küçük yatırımcılar, büyük yatırımcıların işine gelen küçük balıklara benzetilmiş, büyük yatırımcılar da bu durumda balina olmuştur.

Balinalar, küçük yatırımcıların elindekileri çok ucuza satın alır. Marketi ve fiyatları da bu şekilde kontrol ederler.

Balinalar Piyasa Kontrolünü Nasıl Sağlıyor?

Büyük yatırımcıların piyasa kontrolünü sağlaması bitocin alım satımı ile mümkün olan bir durumdur. Öncelikle bir alım havuzu oluşuyor. Balinalar, 1 bitcoin için 15 bin Dolar isteyerek satış ilanı koyuyor. Alıcı ise bende 14 bin Dolar var ama bitcoin almak istiyorum diyor ve market emri giriyor. Bu şekilde de bir alım havuzu oluşmuş oluyor. Bu tabloya da derinlik tablosu deniyor.

Bu işlemlerin arından da 2000 bitcoin miktarına sahip olan bir balina, borsa üzerinden bu kripto paralarını birden satarak fiyatı çok rahat bir şekilde 13,400 Dolar’a kadar düşürebiliyor. Bu durum da ‘‘bitocin düşüş yaşıyor’’ algısı yaratıyor. Bu algıya kapılan yatırımcılar da bitcoin düşüşe geçti sanarak hemen satış yapmaya çalışıyor. Bu panik satışları yüzünden de düşüşte olan fiyat, iyice düşüyor. Ardından da fiyatların düşüşünü izleyen balinalar, ellerinde tuttukları nakit paralar ile 2200 bitocin alıyor. (Bu sayıları örnek olsun diye veriyoruz tabii ki. Yani illa böyle, bu kadar olacak diye bir şey yok.) Sonra da yatırımcılar, bitcoin yükselişte, bitcoin almalıyım, algısına kapılıyor. Yani küçük balık durumuna düşüyor ve balinaya yem oluyor.

Bu bir strateji ve tuzaktır. Bu yüzden balina hareketine bir hayli dikkat edilmelidir. Balina tuzağına düşmek panik alım satımlarına neden olur ve para kaybettirir.

Nasıl Balinalardan Korunurum?

Balina hareketlerinden sakınmak için yapılması gereken en önemli şey panik halinde alım ve satım yapmamaktır. Panik alım satımı yapmak sizin yem olmanız demektir. Balinalar da bunu ister. Bu yüzden panik alım satımı yapmayın, dikkatli ve sabırlı olun. Planlı bir şekilde işlemlerinizi gerçekleştirin ve bir işlemi yapmadan önce iyice düşünün. Yaptığınız alım satımın bir tuzak olup olmayacağını iyi hesaplamalısınız. Aksi takdirde balinalara yem olan küçük balıklardan bir tanesi olabilirsiniz.

Piyasa durgunlaşmadan alım satım yapmayın. Sakin olun. İyice araştırma yaparak yükselen fiyatlardan kâr etmeye çalışın ve ani hareketlerden uzak durarak zarar etmekten korunun. Balinalardan en iyi korunma yöntemi, sakin olarak piyasanın durgunlaşmasını beklemektir.

Kripto Ekosistemi Ne Demek?

Borsada kripto ekosistemi okyanusu oluşturan yatırımcılara verilen isimdir. Okyanustaki her bir canlı ayrı ayrı kritik önem taşır. BTC değerlerine göre de bu ekosistem şu şekilde oluşuyor:

  • Humpback Whale (Kambur Balina): 5000 BTC ve daha fazlası
  • Whale (Balina): 1000-5000 BTC
  • Shark (Köpek Balığı): 500-1000 BTC
  • Dolphin (Yunus): 100-500 BTC
  • Fish (Balıklar): 50-100 BTC
  • Octopus (Ahtapot): 10-50 BTC
  • Crab (Yengeç): 1-10 BTC
  • Shrimp (Karides): 1 BTC’den daha az

Nasıl Balinaları Tespit Edebilirim?

Borsada balinaların kim olduğunu bulabilmek her ne kadar dikkatli olunursa olsun oldukça zordur. Balinalar, gizli bir şekilde hareket eder ve onun izini bulabilmek kolay bir şey değildir. Adımlarını izleyemezsiniz. Balinalar, alım ve satım işlerini robotlar aracılığıyla yapıyor. Bu yüzden de gizli kalabiliyorlar.

Borsada balinalar, piyasayı tamamen değiştirebilir, istedikleri şekilde yön verebilir. Bu yüzden yapılması gereken şey dikkatli olmaktır. Kimin balina olacağını kolay kolay bulamayacağınız için dikkatli olmak zorundasınız. Aksi takdirde balinalara yem olabilirsiniz.

Editör: Haber Merkezi