Brüksel'deki Avrupa Parlamentosu'nda düzenlenen oturumda Borrell, ABD’deki siyasi değişimin AB-ABD ilişkilerinde önemli etkiler yaratabileceğini vurguladı.

Borrell, Trump'ın seçim sürecinde verdiği mesajların transatlantik ilişkiler için zorluk yaratabileceğini ifade ederek, “Başkan Trump'ın ne gibi adımlar atacağı konusunda spekülasyon yapamam, ancak Avrupa olarak sakin ve tetikte olmalıyız. Bir arabanın farlarına yakalanmış bir geyik gibi hareketsiz kalmamalıyız” şeklinde konuştu. Avrupa'nın kendi güvenlik çıkarlarını bağımsız şekilde korumasının önemine değinen Borrell, AB'nin savunma konusunda NATO'ya bağımlılığını azaltarak “stratejik pusulasını” güçlendirmesi gerektiğini belirtti.

Ukrayna’ya ABD desteğinde olası değişikliklere dair endişelerini dile getiren Borrell, Avrupa'nın Ukrayna’ya olan desteğini sürdürmesi gerektiğini ve dondurulmuş Rus varlıklarından sağlanan gelirin bu desteğe aktarılabileceğini söyledi. Savunma konusunda AB'nin sadece ekonomik bir birlik olmaktan çıkması gerektiğine dikkat çeken Borrell, "AB sadece ekonomik değil, aynı zamanda siyasi bir birliktir ve güvenliğimizi sonsuza kadar taşerona veremeyiz" dedi.

UCM Başsavcısı Han'dan, taraf devletlere mahkeme kararlarına uyma çağrısı UCM Başsavcısı Han'dan, taraf devletlere mahkeme kararlarına uyma çağrısı

Oturumda söz alan milletvekilleri arasında da görüş ayrılıkları yaşandı. Liberal ve merkez sağ milletvekilleri, AB'nin ekonomik, askeri ve stratejik özerkliğini güçlendirmesi gerektiğini savunurken, aşırı sağcı vekiller ise Trump'ın seçilmesini Avrupa için "egemenlik savunusu" örneği olarak değerlendirdi.

Milletvekilleri, Trump yönetimindeki yeni diplomatik yönelimlerin iklim değişikliği, Orta Doğu ve Çin gibi konularda Avrupa ile ABD arasında fikir ayrılıkları yaratabileceği endişesini dile getirerek, Avrupa’nın stratejik bir ancak temkinli yaklaşım benimsemesi gerektiğini vurguladı.

Editör: Tuğçe Huy