DEMET İLCE / MUHABİR

Bilim adamları, magmanın Grindavík kasabasının altından geçen bir koridorda birikmeye ve hareket etmeye devam etmesi nedeniyle İzlanda'da başka bir volkanik patlamanın yakın olabileceği konusunda uyarıyor. Yetkililer ayrıca Svartsengi çevresindeki yaklaşık 2,5 mil (4 kilometre) kuzeydeki arazinin yükselmeye devam ettiğini söyledi; bu da volkanik aktivitenin bitmediğinin bir başka işareti.

İzlanda Met Ofisi'nden (IMO) çevrilen açıklamaya göre, 18 Aralık'taki önceki patlamalarda ve 14 Ocak'taki patlamalarda olduğu gibi magma yüzeyin altında birikiyor. IMO temsilcileri, "Yüzeye yakın bir magma deliği oluştuğunda, yer kabuğu gerilir ve kara, magma deliğinin merkezinin üzerine çöker. Dahası, yer kabuğu her iki taraftan da yukarı doğru itiliyor." dedi.

KVKK Başkanı Bilir'den "siber zorbalık" uyarısı KVKK Başkanı Bilir'den "siber zorbalık" uyarısı

Magma birikimi durmuş olsaydı Svartsengi çevresindeki arazinin çökmeye başlaması gerekirdi. Açıklamada, "Durum böyle değil ve bu nedenle magmanın daha önce olduğu gibi biriktiği açıktır." ifadesine yer verildi.

IMO açıklamasına göre Grindavík'te zemin deforme olmaya devam ediyor ve mevcut çatlaklar genişlerken yeni çatlaklar ortaya çıkıyor.

Magma hala birikip etrafta dolaşırken, başka bir çatlağın açılması ve lavın dışarı saçılması riski devam ediyor. Birleşik Krallık'taki Portsmouth Üniversitesi'nde volkanoloji ve risk iletişimi alanında doçent olan Carmen Solana, “Jeolojisi oldukça çatlaklı, bu nedenle başka bir patlamanın tam olarak nerede gerçekleşebileceğini bulmak mümkün değil. Bölge yeniden faaliyete geçti" dedi ve uzmanlar başka bir patlamanın gerçekleşip gerçekleşmeyeceğinden emin olmasa da mevcut işaretlerin bunun muhtemel olduğunu gösterdiğini ekledi. "Yüzeye çıkan magma hacmi dikkate alındığında, zeminin havasının gerektiği gibi sönmemiş olması, yüzeye daha fazla magmanın çıkması ihtimalinin hiç olmamasından daha muhtemel" dedi.

Bundan sonra ne olacağı bilinmiyor ancak Reykjanes Yarımadası'ndaki durum istikrarsız. Şu ana kadar ortaya çıkan üç çatlak, yüzeyin altındaki aynı sistemin parçaları. Magma birikir ve kabuğun zayıf noktalarına doğru tüneller açarak sonunda yüzeye çıkar. Önceki olayların her birinde lav akışı birkaç gün içinde durdu, döngü yeniden başlıyor gibi görünüyor.

İzlanda Üniversitesi'nde volkanoloji profesörü Þorvaldur Þórðarson, başka bir patlamanın geleceğine inandığını söyledi. "Tekrar eden bir olaya bakıyor olabiliriz. Onu [magma odasını] doldurup boşaltıyoruz, tekrar doldurup tekrar boşaltıyoruz." dedi.

Bunun ne kadar süreceği, ne kadar magma olduğuna bağlı olacak; bu da bilim adamlarının bilmediği bir şey. Yani bu patlama aşamaları her an yeni çatlakların ortaya çıkmasıyla devam edebilir.

Solana, yanardağın üçüncü kez patlaması durumunda magmanın farklı kanallardan yüzeye çıkacağını ve daha zayıf alanların patlama için en muhtemel noktalar olacağını söyledi. Grindavík'in altındaki zemin oldukça çatlaklı; ancak bu, bir sonraki çatlağın burada ortaya çıkacağı anlamına gelmiyor. Kasım ayında kasaba, magmanın yüzeye çıkması için en muhtemel noktalardan biri gibi görünüyordu, ancak daha sonra patlama birkaç kilometre kuzeyde gerçekleşti.

Solana, "Magmanın bundan sonra geleceği yer, magmanın kabuktaki en zayıf noktayı nerede bulduğuna bağlı olarak çok hızlı bir şekilde değişebilir. Bir sonrakinin nerede olacağını bilmiyoruz ve ne kadar büyük olacağını bilmiyoruz. Bu volkanolojinin üzücü kısmı; bir şeyin olacağını biliyoruz ve kabaca nerede olacağını biliyorsunuz, ancak bunu yapamazsınız.” dedi.

Muhabir: Demet İlce