İstanbul’un iki yakasını bir araya getirme fikri, tarihi boyunca pek çok kez gündeme geldi. Milattan önceki dönemlere kadar uzanan bu hayal, çeşitli projelere rağmen ancak 20. yüzyılda gerçeğe dönüştü. İstanbul’un artan kentleşmesi, nüfus ve trafik yoğunluğu gibi nedenlerle Boğaz’a köprü inşa etme kararı alındı ve 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, 30 Ekim 1973'te hizmete girdi.

1950’lerde projeye dair ilk adımlar Demokrat Parti hükümeti döneminde atıldı. Fakat mali ve idari zorluklar nedeniyle uygulanamadı. Nihayetinde 1970’te başlayan inşaat, İngiliz ve Alman firmalarının ortak çalışmalarıyla 3 yıl 8 ayda tamamlandı. 1560 metre uzunluğunda, 6 şeritli köprü, Cumhuriyet’in 50. yıl dönümünde dönemin Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk tarafından açıldı.

Boğaz'ın Ilk Gerdanlığı 51 Yıldır Kıtaları Birbirine Bağlıyor2

15 Temmuz Şehitleri Anısına İsim Değişikliği

Başlangıçta Boğaziçi Köprüsü olarak bilinen köprünün adı, 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminde burada hayatını kaybedenlerin anısına “15 Temmuz Şehitler Köprüsü” olarak değiştirildi.

Türk Kızılay Gazze'ye yardım elini uzatmayı sürdürüyor Türk Kızılay Gazze'ye yardım elini uzatmayı sürdürüyor

Trafik Yükünün Hafifletilmesi İçin Çeşitli Projeler Hayata Geçirildi

Açıldığı ilk yıllarda İstanbul’un kara ulaşımı açısından tek bağlantı yolu olan köprü, daha sonra inşa edilen Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Avrasya Tüneli ile birlikte şehrin yükünü paylaştı. 51 yıldır İstanbul ulaşımında büyük öneme sahip olan köprüden, günde ortalama 190 bin araç geçiyor.

Köprü güzergâhında, 1979'dan bu yana her yıl düzenlenen maraton da uluslararası düzeyde büyük ilgi görüyor ve İstanbul'un tanıtımına katkı sağlıyor.

Kaynak: AA