Arkeologlar, Paris'in güneyindeki bir banliyöde bulunan kalıntıların, Ortaçağ'da ve daha da önceki Klasik Antik Çağ'da, bölgede yaşayan nüfusun daha iyi anlaşılmasını sağlayabileceğini söyledi.

Bölgede, eski bir Ortaçağ mezarlığının var olduğu halihazırda biliniyordu ve daha önceki kazılarda, geç Ortaçağ döneminden bir dizi alçı lahit keşfedilmişti.

Arkeologlar, adamın mahzenine inerek 52 metrekarelik bir alanda kazı yaptı. Mezarların birbirine paralel sıralar halinde düzenlendiğinin belirttiler. Bu uygulama, mezarlığın kullanıldığı 7 yüzyıl boyunca, MÖ 3 ila 10. yüzyıllar arasında sürmüş gibi görünüyor.

1500 YILDAN DAHA ESKİ
Son kazı, mezarlığın sanılandan daha da eski olduğuna ve ilk mezarların 1500 yıldan daha öncesinden, Klasik Antik Çağ'ın sonlarından kaldığına işaret ediyor.

Bu cenaze uygulamaları, MS 500'lü yıllarda, Ortaçağ'ın başlarında cesetlerin alçı lahitlerle gömülmesiyle gelişmişti.

Bu pratik, özellikle Île-de-France'da yaygındı ve mezarların dış duvarları bazen süslenirdi.

Bölgesel Arkeoloji Hizmetleri'ne destek veren arkeolojik araştırma merkezi Archeodunum'dan bilim insanları, mahzendeki lahitlerin hiçbirinin süslenmediğini söyledi.

Araştırmacılar "Lahitlerde birden fazla ceset bulmak yaygın fakat bunlarda birer kişi var" diye belirtti ve lahitlerin yan yana, bir yelpaze biçiminde yerleştirildiğini ekledi.

Mezar taşlarında herhangi bir özel işaret yoktu ama bir tanesinin üstünde kesilmiş ve yontulmuş yumuşak taştan bir blok vardı. Arkeologlar, taşın asıl şeklinden emin olmadıklarını söyledi.

Pen93-1

Trump'tan Google'a tehdit: Kazanırsam dava açacağım! Trump'tan Google'a tehdit: Kazanırsam dava açacağım!

KLASİK ÇAĞDA YAŞAYAN İNSANLARIN KÜLTÜRÜ ORTAYA ÇIKTI
Araştırmacılar "Çiçek tasarımının bir kısmını ayırt edebiliyoruz, diğer tarafta da bir Latin haçı ve daire içine çizilmiş bir haç var" diye açıkladı.

Bu motifler, alçı lahitlerde de sık sık görülüyor ve mezar alanlarının yanı sıra Hıristiyan ibadet yerlerinin yüzeylerinde de rastlanan süslemeleri andırıyor.

Arkeologlar, iskeletleri laboratuvarda inceleyerek ölen kişilerin cinsiyeti, ölüm yaşı ve yaşam koşullarını saptayabilmeyi umduklarını söyledi.

Bilim insanları, gelecek araştırmaların "Hem Klasik Antik Çağ'da burada yaşayan nüfusun hem de bu dönemlerin cenaze geleneklerinin daha iyi anlaşılmasına" yardımcı olabileceğini söyledi.
 

Editör: Nusret Odabaş