BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen haftalık basın toplantısında konuşan Allen Maina, özellikle Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde ve diğer etkilenen Afrika ülkelerinde mülteci nüfusunun ciddi tehdit altında olduğunu ifade etti. Maina, "Eğer gerekli uluslararası destek sağlanmazsa, bu salgının mülteciler ve yerinden edilmiş topluluklar için yıkıcı sonuçlar doğurmasından endişe ediyoruz." dedi.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde Durum Kötüleşiyor

Maina, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin Güney Kivu kentinin M çiçeği virüsünden en fazla etkilenen bölgeler arasında olduğunu belirterek, mülteciler arasında en az 42 şüpheli vakanın tespit edildiğini açıkladı. Bununla birlikte, Ruanda ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki mülteci nüfusları arasında da doğrulanmış şüpheli vakaların kaydedildiğini vurguladı. Maina, "Bu bölgelerde virüs, onlarca yıllık çatışma, zorla yerinden edilme, korkunç insan hakları ihlalleri ve uluslararası yardım eksikliği nedeniyle harap olmuş bir nüfus için zaten imkansızlıkların yaşandığı durumu daha da kötüleştirmekle tehdit ediyor." diye konuştu.

DSÖ Verileri Korkutuyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde 18 binden fazla M çiçeği virüsü vakası tespit edilirken, 615 kişi bu virüs nedeniyle hayatını kaybetti. Komşu ülkelerde ise 220'yi aşkın yeni tür vakası rapor edildi.

Göz nezlesi belirtileri ve tedavi yöntemleri Göz nezlesi belirtileri ve tedavi yöntemleri

M Çiçeği Virüsü Hakkında

M çiçeği virüsü, enfekte olmuş bireyler veya kemirgen hayvanlarla temas yoluyla bulaşıyor. Virüs, yüksek ateş, kas ağrıları ve ciltte su çiçeğine benzer döküntüler gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Herhangi bir özel tedavi yöntemi bulunmayan hastalık, genellikle antiviral ilaçlarla tedavi ediliyor.

DSÖ, "maymun çiçeği" olarak bilinen bu hastalığın adını, 2022'de ırkçılık ve ayrımcılık kaygıları nedeniyle "mpox" olarak değiştirmişti.

Kaynak: AA