Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) tarafından yayımlanan Ulusal Katkı Beyanları (NDC) Sentez Raporu, ülkelerin iklim değişikliği ile mücadelede sera gazı emisyonlarını azaltma hedeflerini içermektedir. Rapor, Paris Anlaşması'na taraf olan 195 ülkenin eylül ayı itibarıyla sunduğu veya güncellediği NDC'leri ele almaktadır.

Verilere göre, bu NDC'ler, 2019'da tahmin edilen toplam küresel emisyonların yüzde 95'ini kapsamaktadır. Ancak, ülkelerin sunduğu NDC'ler, küresel emisyonları 2030 yılı itibarıyla 2019 seviyesine göre sadece yüzde 2,6 azaltmayı sağlamaktadır. Bilim insanları, Paris Anlaşması'ndaki küresel sıcaklık artışını 1,5 derece ile sınırlamak için gerekli olan azaltım seviyesinin ise yüzde 43 olduğunu vurgulamaktadır.

UNFCCC, ülkelerin hazırlayacağı yeni iklim planlarının daha iddialı taahhütler içermesi ve bu taahhütlerin hızla uygulanması çağrısında bulunmuştur. UNFCCC İcra Sekreteri Simon Stiell, mevcut NDC raporunun bir dönüm noktası olması gerektiğini belirterek, "Mevcut ulusal iklim planları, küresel ısınmanın insani ve ekonomik felakete yol açmasını durdurmak için gerekenden çok uzakta" şeklinde değerlendirmede bulunmuştur.

Düşen uçak vuruldu mu? Enkazdaki delikler tartışma konusu Düşen uçak vuruldu mu? Enkazdaki delikler tartışma konusu

Stiell, daha iddialı yeni iklim planlarının sadece iklim kaosunu önlemekle kalmayıp, aynı zamanda ekonomik büyüme, istihdam, sağlıklı yaşam ve güvenli enerji gibi pek çok fayda sağlayacağını da ifade etmiştir. Mevcut planların uygulanması durumunda 2030'da emisyonların 51,5 gigaton karbondioksit eşdeğeri seviyesine ulaşacağını belirten Stiell, bu seviyenin 2019'dakinden sadece yüzde 2,6 daha düşük olacağını ve her ülke için insani ve ekonomik bir felaketi garanti edeceğini belirtmiştir.

Kaynak: AA