BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, düzenlediği günlük basın toplantısında, Wennesland'ın Kudüs'te bulunduğunu ve İsrail'in Gazze'ye yönelik devam eden saldırıları hakkında değerlendirmelerde bulunduğunu belirtti. Wennesland'ın, "Bu kabusun sona ermesi uzun zamandır bekleniyor." dediğini aktaran Haq, BM Koordinatörü'nün tüm tarafları sivillerin korunmasına öncelik vermeye, Gazze'de ateşkes ve esirlerin serbest bırakılması konusunda bir anlaşmaya varmaya çağırdığını söyledi. Ayrıca, BM Güvenlik Konseyi'nin 2735 sayılı kararının hükümlerinin gecikmeden ve koşulsuz olarak uygulanması gerektiğini vurguladı.

KDP lideri Barzani: “Terörizm ile Kürtlere hizmet edeceğini zanneden büyük bir ihanet içinde” KDP lideri Barzani: “Terörizm ile Kürtlere hizmet edeceğini zanneden büyük bir ihanet içinde”

Wennesland'ın, ABD, Mısır ve Katar'ın arabuluculuk çabalarını takdirle karşıladığını belirten Haq, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Gazze'de çocuk felci virüsüne karşı acil aşı kampanyası çağrısını hatırlatarak, Dünya Sağlık Örgütü'nün ağustos sonu veya eylül başında başlayacak iki aşamalı bir kampanya planladığını duyurdu.

Gazze'deki "İnsani Bölge" Yüzde 11 Daha Daraldı

Haq, BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) verilerine dayanarak, İsrail ordusunun bu sabah verdiği yeni "tahliye emriyle" Gazze'de belirlenen "insani bölge" alanının yüzde 11 oranında daraldığını açıkladı. Bu son tahliye emrinin Deyr el-Belah, Han Yunus ve El-Mevasi'deki tahmini 170 bin kişiyi etkilediğini belirtti. Ayrıca, ağustos ayında İsrail'in Han Yunus ve Gazze'nin kuzeyinde 10 binlerce kişiyi etkileyen 8 tahliye emri verdiğini vurguladı.

İsrail ordusu, "insani bölge" olarak ilan edilen El-Mevasi'nin bazı kısımlarını boşaltılmasını isteyerek burada saldırı başlatacağını duyurmuştu.

İsrail'in Gazze'de Zorunlu Göç Politikası

İsrail, 7 Ekim 2023'te başlattığı saldırılardan bu yana Gazze'deki Filistinlileri yayınladığı "tahliye" emirleriyle sürekli olarak göçe zorluyor. BM verilerine göre, Gazze'de yaşayan her 10 kişiden 9'u İsrail saldırıları nedeniyle yer değiştirmek zorunda kaldı. Gazze'deki Filistinliler, saldırılar ve gıda sıkıntısının yanı sıra zorunlu göç nedeniyle de zor günler geçiriyor. BM'ye göre, Filistinlilerin büyük çoğunluğu her ay en az bir kez göç etmek zorunda kalıyor.

Kaynak: AA