Birleşmiş Milletler (BM), Hamas ve Fransa Dışişleri Bakanlığı, İsrail Meclisinde, BMGK kararlarıyla kabul edilen kararları çiğneyerek Filistin devletinin kurulmasına karşı çıkan önergenin kabul edilmesine tepki gösterildi. 

'OYLAMAYLA İKİ DEVLETİ ÇÖZÜM YOK EDİLEMEZ'

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail meclisinin "Filistin devletinin kurulmasına karşı çıkan" önergeyi kabul etmesine tepki göstererek, "Oylamayla iki devletli çözüm yok edilemez." açıklamasında bulundu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in daha önce yaptığı açıklamada mevcut gelişmelerin "iki devletli çözümü kalbinden bıçakladığını" söylediğini anımsatan Dujarric, Guterres'in İsrail meclisinin aldığı karar karşısında hayal kırıklığına uğradığını dile getirdi. 

Dujarric, "Oylamayla iki devletli çözüm yok edilemez." diyerek, BM'nin 1967 sınırlarınca iki devletli çözümü desteklediğinin altını çizdi.

İsrail meclisinin aldığı kararın BM kararları, uluslararası hukuk ve daha önce varılan anlaşmalarla uyumsuz olduğunu kaydeden Dujarric, "Guterres, taraflara iki devletli çözümden uzaklaştıracak tüm adımlardan kaçınma çağrısı yapıyor." mesajını verdi. 

 

“FİLİSTİN TOPRAKLARINDA HİÇBİR MEŞRUİYETİ OLMAYAN İŞGALCİ BİR TARAFIN VERDİĞİ GEÇERSİZ BİR KARARDIR”

Hamas'tan yapılan açıklamada da, "Siyonist Knesset’te Filistin devletinin kurulmasına karşı çıkan önergenin kabul edilmesi, Filistin topraklarında hiçbir meşruiyeti olmayan işgalci bir tarafın verdiği geçersiz bir karardır." ifadeleri kullanıldı. 

"FİLİSTİN HALKININ, SİYONİST TERÖR HÜKÜMETİNE  DİRENİŞİ" VURGUSU

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Filistin halkımızın, Siyonist terör hükümetinin kendisine karşı yürüttüğü faşist imha savaşı karşısında direnişini, mücadelesini ve meşru savunmasını sürdüreceğini teyit ediyoruz. Bu karar uluslararası topluma bir meydan okuma mesajı ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun Filistin'e Birleşmiş Milletlere tam üyelik verilmesini destekleyen kararlarının hafife alınması anlamına geliyor."

Hamas, "İsrail Meclisinin bu suç niteliğindeki kararlarını, uygulamalarını durdurmak ve Filistin halkının tüm haklarına erişmesini sağlamak için uluslararası toplumun ciddi olarak harekete geçmesi gerektiğini" vurguladı.

ÖNERGENİN KABUL EDİLMESİ FRANSA'DA ŞAŞKINLIK YARATTI

Fransa Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından kabul edilen kararlara aykırı olarak İsrail Meclisinde "Filistin devletinin kurulmasına karşı çıkan" önergenin kabul edilmesinden duyulan "şaşkınlık" vurgulandı.

İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in İsrail polisi eşliğinde işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'ya düzenlediği baskının "sorumsuz" olarak nitelendirildiği açıklamada, bu tür eylemlerin bölgeyi istikrarsızlaştırdığı duyuruldu. 

İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM VURGUSU

Açıklamada, Fransa'nın söz konusu baskını kınadığı, "barış ve güvenlik içinde yan yana yaşayan iki devletli çözümün acilen hayata geçirilmesi gerektiği" kaydedildi.

"Sadece iki devletli bir çözüm hem İsraillilere hem de Filistinlilere adil ve kalıcı bir barış getirebilir ve bölgede istikrarı garanti altına alabilir" ifadesi kullanılan açıklamada, "İsrailli ve Filistinli siyasi liderlerin barışa yönelik gönüllü ve cesur bir taahhütte bulunmalarının" gerekliliğinin altı çizildi.

Hizbullah lideri Muhammed Hammadi suikast sonucu öldürüldü Hizbullah lideri Muhammed Hammadi suikast sonucu öldürüldü

Kudüs'teki kutsal yerlerin tarihi statüsünün korunmasının önemi hatırlatılan açıklamada, Ürdün'ün bu konudaki "özel rolüne" dikkati çekildi. 

NE OLMUŞTU?

İsrail meclisinde "Filistin devletinin kurulmasına karşı çıkan" önerge kabul edilmişti.

Söz konusu önergede, "Filistin devletinin kurulmasının İsrail devleti ve vatandaşları için tehdit oluşturacağı" iddiasına yer verilmişti.

Editör: Merve Dere