BM, çocukların daha güvenli bir dijital ortamda yaşaması için hükümetler, sivil toplum ve teknoloji endüstrisi dahil tüm paydaşların acil eyleme geçmesi gerektiğini belirtti. Açıklamada, dijital teknolojilerin hızla yaygınlaşmasının çocukları hem anlık hem de uzun süreli zararlara karşı savunmasız bıraktığı ifade edildi.

İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırıları devam ediyor İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırıları devam ediyor

Çevrimiçi Şiddetin Yetersiz Rapor Edilmesi

Daha fazla çocuğun dijital ortama erişim sağlamasıyla birlikte siber zorbalık, cinsel sömürü ve zararlı içeriğe maruz kalma gibi çevrimiçi risklerin arttığına dikkat çekildi. Ancak, çocuklara yönelik çevrim içi şiddetin henüz yeterince rapor edilmediği ve soruşturulmadığı ifade edildi.

BM, çocukları korumak adına çevrimiçi ve çevrim dışı şiddetin birbirine bağlılığını tanıyan ve çocukların dijital dünyada karşılaştıkları zayıflıkları ele alan kapsamlı bir yaklaşım benimsenmesinin kritik önem taşıdığını belirtti.

Teknoloji Sektörüne Öneriler

Açıklamada, teknoloji sektörünün çocukların güvenlik ve korunma haklarına öncelik vermesi gerektiği vurgulandı. Mevcut ortaklıklar ve rehberliklerin, çocuk haklarına dayalı yaklaşımları desteklemesi ve artan tehditlere uygun bir hızda uygulanması gerektiği ifade edildi. Ayrıca, çocukların çözüm geliştirme sürecine dahil edilmesinin ve onların refahını koruyan dijital bir ortam yaratılmasında seslerinin duyulmasının önemli olduğu belirtildi.

Bu açıklamalar, çocukların dijital güvenliğini sağlamak için uluslararası toplumun acil harekete geçmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Kaynak: DHA