2023 yılında Avrupa Komisyonu tarafından sunulan AB düzenlemesi taslağı, BM Engelli Bireyler Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olabilir. Oforiwa, 23 Mayıs 2024 tarihli bir mektubunda, engelli hakları hareketinden gelen endişelere dikkat çekti ve taslağın 21. maddesinin, tüm AB üye devletleri tarafından kabul edilen CRPD'ye aykırı olduğunu vurguladı.

Oforiwa'nın mektubuna göre, düzenlemenin mevcut 21. maddesi, engelli bireylerin kendi ülkelerinden başka bir AB ülkesindeki kuruma yerleştirilmesine izin veriyor. Bu, BM CRPD'nin ayrımcılıkla mücadele ve bağımsız yaşam konularındaki 5. ve 19. maddelerine aykırı olarak değerlendiriliyor ve bu maddenin düzenlemeden çıkarılması gerektiği belirtiliyor.

Netanyahu: Kuzeyde yaşayanları evlerine döndüreceğiz Netanyahu: Kuzeyde yaşayanları evlerine döndüreceğiz

Avrupa Engelliler Forumu (EDF) gibi engelli hakları savunucuları, bu düzenlemenin, engelli bireylerin özgür iradesini desteklemeyen ve onları ayrımcılık ve izolasyona maruz bırakan bir model olarak değerlendirilmesini eleştiriyor. Yeşiller Grubu'ndan Avrupa Parlamentosu Üyesi Katrin Langensiepen, engelli bireylerin kendi kararlarını almalarını destekleyen bir paradigma değişikliği çağrısında bulunarak, yerel bakım hizmetlerinin güçlendirilmesini savundu.

AB Adalet Komiseri Didier Reynders ise bu düzenlemenin "yetişkinlerin hayatını basitleştireceğini" belirterek, düzenlemenin kapsamının değiştirilemeyeceğini ifade etti. Reynders, değişikliklerin, düzenleme ile 2000 tarihli Koruma Sözleşmesi (Lahey Sözleşmesi) arasında hukuki tutarsızlıklar yaratacağını ve düzenlemenin tamamen CRPD'ye uygun olduğunu vurguladı.

"Koruma anlayışımızı değiştirmeliyiz."

BM Komitesi Başkanı Oforiwa, düzenlemenin engelli bireylerin eşitlik ve ayrımcılıkla mücadele hakkı, hukuk önünde eşitlik ve topluluk içinde yaşam haklarını ihlal ettiğini savundu. EDF’nin insan hakları politika koordinatörü Marine Uldry, "Koruma anlayışımızı değiştirmeliyiz. Bu, 'insanları koruma' değil, onların haklarını koruma meselesidir" dedi ve düzenlemenin, bireylerin seçim hakkını güvence altına alacak şekilde değiştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Düzenleme şu anda AB Konseyi'nde üye devletler tarafından müzakere ediliyor ve 13 Eylül'de yapılan bir çalışma grubunun toplantısında dosyayla ilgili ilerlemeler kaydedildiği belirtiliyor. Gelecek aylarda bu konuda tartışmaların devam etmesi planlanıyor.

Kaynak: Haber Merkezi