Bakan Murat Kurum, "Çarpık yapıların altında kaybolan tarihi yeniden gün yüzüne çıkardık. Kent Meydanı Projemizle Selçuklu şehrimize yeni silueti çok yakıştı" ifadelerini kullandı.

'Bitlis Tarihi Kent Merkezi Kentsel Yenileme ve Çevre Düzenlemesi Projesi' sayesinde, 1 milyar 229 milyon lira yatırım değeriyle, şehir merkezinden geçen derenin çevresindeki 50 bin metrekarelik alan ıslah edildi. Atatürk, Devrim, Gazibey, Hersan ve Müştakbaba mahallelerindeki dönüşümlerle riskli 98 binadaki 436 bağımsız bölüm yıkıldı ve derenin kenarındaki kaçak yapılar kaldırıldı. Hüsrevpaşa Mahallesi'nde, bu yapıların yerine Toplu Konut İdaresi eliyle 263 iş yeri inşa edildi. Restorasyon çalışmaları neticesinde, dokuz tarihi köprü ile kemerler gün yüzüne çıkarıldı. Paşa Hamamı, Ulu Cami, Behiye Mescidi, Memi Dede Türbesi ve Hazo Hanı gibi yapılar da restore edildi. Projenin bir parçası olarak 73 bin metrekarelik millet bahçesinin ilk etabı tamamlandı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, gemi denetimlerine ilişkin açıklama yaptı Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, gemi denetimlerine ilişkin açıklama yaptı

99178

Bakan Kurum, sosyal medya üzerinden şehrin yeni hâlini gösteren görüntüleri paylaşarak, "Bitlis'in çocuklarının tarihle büyümesini, mimariyle yaşamasını, kültürümüzü tanımasını istedik. Tarihçiler, mimarlar ve mühendislerle çalışarak çarpık yapılar altında kaybolan tarihi yeniden gün yüzüne çıkardık. Kent Meydanı Projemizle Selçuklu şehrimize yeni silueti çok yakıştı" dedi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdür Yardımcısı Abdulselam Tadik, 2019 yılında kamulaştırma çalışmalarıyla başlayan proje sayesinde şehirde çarpık kentleşmenin izlerinin silindiğini belirtti.

Proje hakkında konuşan Bitlisli Naif Özal ise, "Meydanın eski hâlinde çarpık kentleşme vardı, derenin altında ne olduğu bilinmiyordu. Şimdi turistler de yavaş yavaş şehrimize gelmeye başladı. Bitlis, köklü tarihi olan bir şehir ve bu projeye çok ihtiyacımız vardı. Bu proje, Bitlis'e yakıştı" dedi.
 

Kaynak: DHA