Birleşik Krallık'ta, Vauxhall’ın sahibi olan Stellantis’in, İngiltere'nin güneyindeki bir van fabrikasını kapatma planı açıklamasının ardından hükümet, elektrikli araç geçişi sürecindeki hedeflerle ilgili bir istişare başlatacağını duyurdu. Söz konusu fabrikadaki kapanma, yaklaşık 1.100 işin kaybı anlamına geliyor.

İş Dünyası Bakanı Jonathan Reynolds, Çarşamba günü milletvekillerine yaptığı açıklamada, Stellantis’in elektrikli araç geçişindeki zorluklarının benzersiz olmadığını belirterek, hükümetin fabrikanın kapanmasını engellemek için elinden geleni yapacağını söyledi.

Stellantis, Luton’daki fabrikasını kapatma kararının gerekçesini, Birleşik Krallık’taki sıfır emisyonlu araç (ZEV) hedeflerinin "sıkı" olduğunu belirterek açıkladı. Bu hedefler, üreticilerin belirli oranda elektrikli araç üretmelerini zorunlu kılıyor.

Sıfır Emisyonlu Araç Hedefleri ve Zorluklar

Birleşik Krallık’taki sıfır emisyonlu araç mandası, bu yıl otomobil üreticilerinin satışlarının %22’sinin sıfır emisyonlu araçlardan oluşmasını, 2025’te ise bu oranın %28’e çıkmasını gerektiriyor. Hedeflere ulaşamayan üreticiler, satılan her uygunsuz araç için 15.000 sterlin (18.000 euro) ceza ödemek zorunda kalıyor.

Stellantis’in yanı sıra, Ford ve Volkswagen gibi diğer üreticiler de benzer şekilde hedefleri karşılamada zorluk yaşadıklarını belirterek bazı operasyonlarını kapatmayı planlıyor.

Bakan Bolat: Hükümetimizin ekonomi programının meyvelerini alıyoruz Bakan Bolat: Hükümetimizin ekonomi programının meyvelerini alıyoruz

Hükümetin Elektrikli Araç Politikası Üzerine Danışma

Reynolds, hükümetin yeni planı doğrultusunda, 2030 yılına kadar "sadece benzinli ve dizel" araç satışını yasaklama taahhüdüne dair bir danışma süreci başlatacağını duyurdu. Bu danışma, mevcut hükümetin sıfır emisyonlu araç hedeflerine dair esneklikleri inceleyecek.

Reynolds’ın "sadece" terimini kullanması, hibrit araçların 2030 sonrası satılabileceğini ima ediyor. Otomotiv endüstrisinin önde gelen lobisi olan Motorlu Araç Üreticileri ve Tüccarları Derneği (SMMT), bu geçişin üreticilere 6 milyar sterlin (7.2 milyar euro) ekstra maliyet getireceğini savundu.

Tüketicilere Yönelik Teşvikler ve Eleştiriler

Çevre kampanyacıları, hükümetin elektrikli araçları daha cazip hale getirebilmesi için, yeni araç sahiplerine vergi avantajları sağlamayı veya sokak şarj ücretlerini sübvanse etmeyi öneriyor. Green Alliance’ın iklim politikaları başkanı Nick Davies, "Politikalardaki değişiklikler, tüketici talebini zayıflatır ve yatırımcı güvenini sarsar" dedi.

Kaynak: Haber Merkezi